Lassan már csak szép emlékek lesznek a Balaton felszínén úszkáló fekáliadarabok, nagyon úgy tűnik, hogy a jövő nyári főszezont már nem tudják élvezni a nyaralni vágyók a magyar tengernél.

balatonc

A globális felmelegedés miatt ugyanis a súlyosabb, apartmanokkal és villákkal telített földterület egyre inkább kezd behúzódni a tó közepe felé, kíméletlenül felfalva az erdőket, a strandokat és a szabad zöld területeket; a szakemberek attól tartanak, hónapok múlva a Balaton feladja a harcot.

A klímaváltozás következtében a tópart talajszerkezete is megváltozott, a korábban megszokottnál kétszer-háromszor gyorsabban kezdtek rajta megjelenni a magánkikötők, amelyek maguk alá gyűrték a nádasokat. A kármentők most a sás és a gyékények kivágásával próbálnak plusz területet biztosítani a számukra.

Vállalkozók egy csoportja összefogott, és hermetikusan lezárta a haldokló területeket a látogatók elől, hogy a nyaralókban csak a szép és igazi Balaton emléke maradjon meg, ezen kívül jet-skikkel és flyboardokkal pásztázzák a tavat. Felsőörsön már így is tarthatatlan a helyzet, nemrég nem más, mint a miniszterelnök veje, Tiborcz István kényszerült úszómedencés házat választani a Balaton aggasztó állapota miatt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a rendkívüli helyzetre való tekintettel előre hozza a 2020-as főszezont idén decemberre, hogy biztosítsa a magyarok nyugodt nyaralását, igaz, még így is számolni kell azzal, hogy jövő nyáron a tóhoz érkező katasztrófaturisták hatalmas dugókat okoznak majd az autóutakon.

 

1 KOMMENT