A Pegasus-szoftver körül kirobbant lehallgatási botrány felerősítette a hazai társadalomban lévő FOMO-érzést, amely az elmaradt megfigyelések miatt kínoz több ezer magyart már évtizedek óta.

A kormány már lehetőséget biztosít az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások, a rendőrök, a köztisztviselők vagy a gyermekvédelmisek megfigyelésére, de még így is rengetegen vannak, akik sértve érzik magukat, mert kimaradnak.

“Minden spamet megnyitok, és az összes vírusirtót letiltottam, de a kormánynak mégsem vagyok elég jó… Ma már alig van valaki, akit nem hallgatnak le, akkor engem miért nem figyelnek meg? Ha annak idején nem herbal-dílernek, hanem tanárnak megyek, legalább a számítógépemre ránéznének néha, de így…”

– mesélte csalódottan Dzs., aki sérelmezte azt is, hogy gyakorló pedofilként egészen 2021-ig kellett várnia, hogy némi figyelmet kicskarjon a kormánytól.

Hasonlóan érzi magát a Főnök becenevű építési vállalkozó, akit egy rokkantparkolóban sikerült megszólaltatnunk.

“A fiam elintézte, hogy rákerüljek a Kubatov-listára, azóta minden választás előtt megtalálnak, jönnek a szórólapok, cseng a telefon, de utána le sem szarnak. Levegőnek néznek, mintha nem is lennék, pedig nem is öntöttem lúgot senkinek a nemi szervére! Bezzeg az egészségügyi dolgozóknak még a beleegyezésük sem szükséges, hogy megfigyeljék őket. Vicc az egész!”

– mondta a szakember, aki hozzátette: küzdeni fog az elismerésért, nem akar úgy járni, mint az édesapja, aki korábban náci és kommunista ügynök is volt, de ma már senki sem tudja a nevét.

Turistacsalogatónak sem éppen ideális ez a helyzet. Dmitrij szerint egyre kevesebb orosz és kínai számára vonzó így Magyarország.

“Ha Ahmednak hívnának, már jelezne is a detektor, de sajnos nem vagyok kis csókos isisos! Nekik persze kijár a lehallgatás, meg a nyomkövetés, mi meg csak egymásnak írogatjuk a jelentéseket, mint a buzik. Mégis hány letelepedési kötvényt kell vennem, hogy komolyan vegyenek?”

– mondta a Nemzetközi Beruházási Bank portása. Dmitrij hozzátette, hogy intő példa számára a macedón Nikola Gruevszki, aki pár éve önkívületben járja végig a budapesti kínai éttermeket, hátha felveszi valamelyik kamera.

A legtöbben reménykednek, hogy az újságírók igazi úttörőként kapukat nyitnak mások lehallgatásának is, így végre megszűnhet ez az áldatlan feszültség, és nem mellesleg le lehetne kötni azt a megfigyelői kapacitást, ami az 5500 egészségügyi dolgozó felmondása vagy a rendvédelmisek távozása után szabadul(t) fel.