Egy-egy komatál kíséretében vették át diplomájukat a honvédelmi államtitkártól azok a magyar katonák, akik elsőként végezték el a “Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe” című tanfolyamot.

A Debreceni Egyetemen megtartott átadón Németh Szilárd honvédelmi államtitkár elmondta, hogy Magyarország nem maradhat le, amikor a következő évtizedekben beindul a fegyverkezési verseny az űrben. Ezt szem előtt tartva készítik fel a magyar kadétokat a nemzetközi standard, és kifejezetten hazai fejlesztésű eszközök használatára is.

A pörzsölő működtetése rengeteg oxigént igényel, egyáltalán nem mindegy hogyan használjuk egy űrállomáson és abálni sem lehet csak úgy zéró gravitáció mellett. Nemcsak, hogy kiröpködnek a finom belsőségek, de az abálólé is szerteszéjjel folyik, ember legyen a talpán, aki azt feltunkolja

– tért el a témától a honvédelmi államtitkár.

Impozáns lesz, az már biztos

A Magyar Űrkutatási Iroda pedig már tárgyalásokat kezdett Elon Musk SpaceX nevű cégével, a Pörc-1 tervezéséről majd megépítéséről.

A Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolódó, de a magyar igényeknek megfelelő alegységben helyet kap többek között spejzmodul, kolbászfüstölő, speciális falvédők teszik hatékonyabbá a fűtést, a különleges antigravitációs pottyantós vécé azonban kijárkálós lesz.