A kortárs művészet megkerülhetetlen alakjává vált a Dózsa György úton is kiállító alkotó.

M. Richárd volt az ECHO TV Összművész című műsorának vendége. Az adásban felrajzolt pályaívből kiderült, miért is lett a kortárs művészet megkerülhetetlen alakja.

Ahogy a riportból kiderült, M Richárdnak több korszaka is volt. Mint minden Bács-Kiskun megyei kisgyerek, ő is a bécsi akcionizmussal kezdte, korai zsengéi a félelmen és borzalmon keresztül érték el a katarzist, művészettörténészek szerint a társadalom problémagócaira (kábítószer, prostitúció, garázdaság) marcangolóan reagáló, megrázó performanszai élményszámba mentek Kecskeméten.

Később a beavató színház és a közösségi street art felé fordult. Felforgató, progresszív és pimasz flashmobja, a “Dózsa György úti gázolás” mérsékelt sikert aratott, bár a kritika imádta, szinte megtizedelte az addig nagy becsben tartott művész rajongótáborát. Megosztó, mondhatni “punk” alkotó lett, az Összetört autók című köztéri szoborinstallációját például a rendőrök szállíttatták el.

Sokáig nem lehetett hallani róla, politikai körökben már azt pletykálták, hogy ő lehet Banksy. De a valóság az, hogy egy ideje már teljesen elzárva, saját börtönfreskó sorozatán dolgozott restaurátorként.

“Csináltam dolgokat”– mondta szerényen a múltbéli munkáit bemutató turnén, ahol mindenki láthatta, hogyan öltözteti új pompába alkotásait.


A bejegyzés megtekintése az Instagramon

M., mint művészúr

HírCsárda (@hircsarda) által megosztott bejegyzés,

A brit Sotheby’s aukciós ház képviselői például személyesen utaztak Magyarországra, hogy megcsodálják, miként képes nem csak az eredeti, de az azelőtti állapotot is visszaállítani, sőt, még annak az ellenkezőjét is.

A börtönfreskókat tovább folytatja, de próbál eleget tenni egyéb megbízásainak is. A magyar kormány felkérte, hogy a budai Karmelita kolostor falán lévő fehér festékek alól retusálja elő a barokk freskóegyüttest, valamint restaurálja addig a Seuso-kincseket, míg elő nem kerülnek a kosz alól a fideszes politikusok pálmalevelei.

1 KOMMENT

  1. Összenő, ami összetartozik:

    “Arról, hogy Kupper Andrást, a szocialista időszakban a fővárosi parkolás jelentős részét monopolizáló Centrum Parkoló korábbi vezetőjét miért vitte magával Szijjártó Péter Kínába üzletet kötni, Gulyás azt mondta, hogy mivel Kupper már egy ideje nem aktív a politikában, „ezért semmi akadálya annak, hogy külföldön is szerencsét próbáljon”. Szerinte a szolgáltatás minőségén múlik, hogy el tudja-e adni, a kormány szerepét nem látja ebben. Igaz, az akkor készült fénykép szerint Szijjártó Péter is ott volt a megállapodás megkötésénél.”

    Ha én is rajzolhatnék elétek egy rácsot