A politikusok és a kisgyerekek átadásai még élvezetesebbek lehetnek.

d4s_2008

Nagy napjait éli a kortárs magyar gyerekszínjátszás, szinte egymást érik az óvodások már-már zavarba ejtően professzionális átadó előadásai. A kicsik sokszor a nagy politikusokat is lemossák a színről.

„Való igaz, ebben a korban kiemelkedően sok a tehetség. Danikának például van egy elég jól elkapott átadós nézése, és be kell vallani, elképesztően összeszedetten áll szalaggal. Amikor Simicskó István honvédelmi miniszterrel játszott, libabőrös lettem, látni lehetett, hogy nem sokára valami nagyon nagy dolgot fog átadni”

– mesélte büszkén az őrmezei Napsugár óvoda gondozója.

A gyerekek rengeteg felkérést kapnak, ráadásul sok a szerephalmozó, többen álnéven játszanak át egy kis mellékesért, mint például korábban a kismarosi Kis Morgó Óvodában, ahol Rétvári Bencének még a szülők előtt is el kellett titkolnia a gyerekek produkcióját.  A kicsik azonban bírják a fárasztó munkát, szó szerint állják a sarat. Például Balázska, akit ugyanaz a casting cég ajánlott ki, mint Danikát.

„Most kell megnyomni! Élvezzük, hogy szerepelhetünk, hogy keresettek vagyunk, nem mindig lesz ez így! Viszont elég kemény meló, ha nem teszed oda magad, ha gyenge vagy, kihullasz…”

– fejtette ki a 4 éves tehetség, aki épp most érkezett haza egy külföldi vendégjátékról, Nagy István agrárminiszter vitte el tájelőadásra a szerbiai Doroszlóra.

3

A gyerekmunkásoknak már elég előadásszámuk van, hogy eltartsák a családjukat és a politikusokat, de minőségben is feljebb léphetnek. A szakértők elkezdik kiépíteni a háttérmunkások bázisát, hisz jelenleg csak a gyakornokok nyaldossák le a piszokfoltokat a kicsik arcáról.

„Bár elvettük a színházi TAO-t, azért adunk egy nagy ajándékot a hazai színjátszásnak: elindítjuk a biodíszlet-tervező szakot, a Színművészeti Egyetemen és a MOMÉ-n egyaránt. Szükség van képzett szakemberekre, akik megfelelően instruálják a kicsiket, mert azért volt egy-két összecsapott produkció a közelmúltban…”

– mondta Tállai András átadó, szakmai koordinátor. Az államtitkár hozzátette, a cél, hogy több rendhagyó és kísérleti előadást is létre tudjanak hozni, mint például az emlékezetes csengeri szalmán térdeplős, amely a kortárs színházi kánon megkerülhetetlen darabja lett.

Az ifjú tehetségekre már külföldön is felfigyeltek. Hollik István tavaly áprilisi szoptatópad átadását például több tucat menedzser kísérte figyelemmel, nem meglepő, hogy alig lehetett levakarni a gyerekekről a bangladesi varrodák ügynökeit. Nemrég pedig a Leaving Neverland hollywoodi szuperprodukcióba is kezdték átcsábítani a tehetségeket, az újjáélesztett Magyar Nemzeti Kereskedőház viszont éber volt, és még időben kivásárolta a gyerekeket.

76037X1T4YujX2M1s

 

3 KOMMENT