Az AI rémisztően élethű munkát végzett, ami nagy segítség lehet a közbeszerzéseknél fellépő munkaerőhiányra.

A magyar állam és a vállalkozók építik az országot, de a munkaerőhiány sajnos mindenhol felüti a fejét. Eljött a pont, amikor már a közberszerzések árazására, a gazdasági szereplőknek való pénzosztásra vagy akár a környezeti hatástanulmányok megváltoztatására sincs már elegendő emberünk, ezért fel kell készülnünk, hogy ezeken a területeken is a mesterséges intelligencia segítségét kell majd kérnünk.

– közölte Nagy Márton mai sajtóebédjén.

A gazdaságfejlesztési miniszter ezután ismertette az eredményeit az első kísérletnek, amelyet egy szoftver végzett el.

Az AI-be beletáplálták az összes, elérhető uniós pályázatot, majd megkérték, hogy bonyolítsa le a magyar közbeszerzéseket.

A program szinte pillanatok alatt egyfősre csökkentette a pályázók körét egyes helyeken, ráadásul a lehető legváltozatosabb módon zárta ki az induló cégeket.

Bámulatos, hogy a veszteseknél összesen 56 féle formai hibát tudott kimutatni egyetlen szóban, míg a nyertes Mészáros és Mészáros Kft. pályázataiban több, a magyar nyelvet a legmagasabb szinten képviselő, színes és változatos példamondatra hívta fel a figyelmet.

A mesterséges intelligencia ezután három találomra kiválasztott településen,

Felcsúton, Budapesten és a Debrecenben több mint 500 uniós közbeszerzést rendelt a cégekhez, majd leszervezett több üzleti ebédet kormánypárti politikusok és gazdasági szereplők között, ebből négyet egy jachton.

A program itt még nem fejezte be a dolgát,

180 napnyi válaszadási határidőt határozott meg, majd ennek lejárta után nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított minden közbeszerzést és egészen káprázatos módon 35 évre titkosította a szerződéseket.

Nagy Márton elmondta, a kormány biztatónak tartja az eredményeket, jelenleg vizsgálják, hogyan tudnák használni programot. A szoftver megszerzése nem lesz olcsó, mivel az AI olyan magas közvetítői díjat kért, hogy a tárcánál egy ideig össze kell húzniuk a nadrágszíjat.