A demonstrációt elsősorban az otthonszülés legismertebb magyarországi pártfogója, a bába Geréb Ágnes előzetes letartóztatása ellen tartották, de ahogy azt már a legtöbb hasonló hazai eseménynél megszokhattuk, mások is csapódtak a tüntetőkhöz, hogy a tömeget kihasználják saját követeléseik közvetítéséhez.

A kismamák még segítettek is tartani a többiek transzparenseit

A szülés szabadságáért tüntetők mellett legnagyobb számban a fővárosi kerületeket sújtó csendrendeletek ellen lázadók jelentek meg az élőláncban, őket a “Szabad züllést!”-táblákról lehetett felismerni. A főleg a nemrég bezáratott Szimpla törzsközönségéből verbuválódott fiatalok a közterületen történő italozás, hangoskodás, szexuális érintkezés és hányás tengelye mentén alakítottak koalíciót, amelynek több pontja is érintkezett az élőlánc más csoportjainak egyes programpontjaival.

Sok gyári munkás is jött ajkáról, akik az alumíniumgyártás újraindítását követelték a kormánytól, de egyéb marginális érdekcsoportok is képviseltették magukat. Több idősebb hölgy tüntetett a dianás cukor árának növekedése miatt, mások a francia kormány adópolitikája ellen emeltek szót, de odatévedt néhány kossuth térinek nevezett hivatásos tüntető is, akik az ingyen gulyásleves iránt érdeklődtek, sőt, feltűnt egy a vietnámi háború ellenes amerikai veterán is, de az ő “Johnson hazudik”-tábláját nem nagyon tudták mire vélni az emberek. Ennek ellenére a demonstráció békésen és jó hangulatban telt.

A petíció alapján az alábbi csoportok vettek még részt az élőláncban, a teljesség igénye nélkül:

  • Nők a Fasiszta Kubáért
  • Gyerekek az Illegális Idegenvezetés Ellen
  • Szabadságot Táncsics Mihálynak 2010 Csoport
  • Lejtmeneti Gyorsulást Támogatók Szabad Közössége
  • Josef Mengele Baráti Kör
  • Erdőszéli Tárogatójavítók Országos Tanácsa

3 KOMMENT

  1. rollandkát is nálla szűlltem, és naggyon jo gyerek, ma is hozzot kít kárórát, peddig níncsenis nívnápóm

    megyek, mer jön jánosom, nem kómájja, há á gíppel jáccom