Akár egy ország jövője is múlhat azon, ha egy fontos személy jó időben, jó helyen kimegy meginni egy kávét. A történelemben számos eset bizonyítja, hogy valaki úgy is hozzá tud járulni nagy dolgok születéséhez, ha éppen nincs ott.

Honfoglalás

A Gesta Hungarorum egy későbbi, bővített kiadásában írták meg, hogy Álmos eredetileg az afrikai Csád és Niger környéke felé akart menni, de az egyik fosztogatás után Ond elküldte kávéért. Amíg Álmos a nyereg alatt keresgélte a kotyogós főzőt, a többi vezér titokban megszavazta, hogy inkább a Kárpát-medence felé menjenek.

Az őszödi beszéd

Állítólag 2006-ban Gyurcsány Ferenc kiment kávézni Balatonőszödön, párttársai pedig kihasználva a távollétét lejátszották az akkori miniszterelnök beszédet. Gyurcsány tisztán itta a feketét, így mire visszaért, a bentiek már végeztek is, a többi pedig történelem. A DK elnöke a mai napig bánja, hogy akkor kiment kávéért.

A rendszerváltás

Pesty László egyik titkos dobozából tudjuk, hogy hogyan is kezdődött a rendszerváltás valójában. Orbán Viktor elkezdte a beszédét 1989 júniusában, de olyan hosszú volt, hogy több szovjet katona is majdnem elaludt, ezért muszáj volt kirohanniuk egy eszpresszóért a Blahára. Mire visszajöttek, már mehettek is ki. Akkoriban kezdtek megjelenni az első orosz kávédarálók a Vaterán.

Afroamerikai polgárjogi mozgalom

1955-ben egy buszvezető szünetet tartott a fárasztó műszakja közben Montgomery belvárosában. Kért egy feketét, pár másodperccel később viszont megdöbbenve tapasztalta, hogy egy Rosa Parks nevű, afroamerikai nő leült az egyik ülésre. Az Egyesült Államokban egészen idáig ristrettót ittak, ám a buszos incidensből okulva ma már sokkal könnyebb kávékat fogyasztanak.

Ukrajna EU-tagsága

Ezt nem kell magyarázni. Ha valaki a jövőben a békés Kijevben ücsörög az orosz hadsereg felett aratott győzelmet ünneplő posztere alatt, az tudni fogja, hogy ez az idilli állapot csakis annak köszönhető, hogy Orbán Viktor 2023 decemberében kiment kávézni. Ha esetleg szegény lenne ekkor, az azért van, mert Orbán vissza is jött.

A törökök kiverése

Sokan szeretik a török kávét, sokan nem, Magyarországon például nem kedvelt. 1683-ban is hiánycikk volt, a törökök ezért kénytelenek voltak hazamenni egy adag pörköltért, ám mire visszajöttek, már ki voltak űzve. Szerencsékre ezután a Habsburg-kormányzat alá kerültünk, így ma már bécsi kávét ihatunk.

Az első Pride

Hosszú évszázadokig a homoszexuálisok csakis teát voltak hajlandóak fogyasztani, abból is a hibiszkusosat. 1970 nyarán viszont az egyik meleg matróz kért egy kávét, amivel annyira kiverte a biztosítékot, hogy órákkal később több ezer tiltakozó özönlött az utcára. Egészen eddig ott szerepelt a fekete szín a szivárványos zászlókon, a felvonulás után viszont örökre törölték.

A második világháború

„Lefőtt a kávé” – mondogatjuk minden egyes házasságkötés után, így történt ez 1945 áprilisának végén, amikor Adolf Hitler mondta ki ezt a mondatot. A kávé itt is megtette a hatását: napokkal később véget ért a második világháború. Így tisztán láthatóvó volt, mi történik akkor, ha nem tiltják be a kávékereskedelmet a zsidóknak.

 

1 KOMMENT