A chiphiány után az AdBlue adalék hiány is megoldódni látszik, ráadásul magyar borászoknak köszönhetően.

A modern dízel autók kötelező adaléka a károsanyag-kibocsátást csökkentő AdBlue-folyadék, amiből azonban az elmúlt hetekben jelentős hiány alakult ki.

A probléma hátterében a földgáz világpiaci árának jelentős drágulása áll, ez ugyanis elengedhetetlen a folyadék előállításához.

Magyar borászok most új módszert dolgoztak ki, amihez nem kell földgáz: az AdBlue-t Kékfrankosból, Kéknyelűből és Curacao-likőrből állítják elő. A módszer lényege, hogy az italokból kivonják a kéket és azt összekeverik desztillált vízzel.

A 2018-as évjáratú AdBlue-nk egészen kiváló gyümölcsös ízvilágú, tanninokkal és nitrogén-oxiddal teli testes adalék, finom ammóniás utóízzel. Kedvező élettani hatása, hogy vakságot okoz, így aki ezt megvásárolja, nem lesz gondja többé a dízel gépjárművével. A hölgy vezetőkre is gondoltunk, ezért készült el az Curacao-likőr alapú AdBlue, ami kapható AdPink változatban is. Adagolásnál az AdBlue-beöntőnyílásra helyezett narancs karikával és koktél esernyővel ajánljuk a feltöltését

– mondta el Nagy Kékség Pincészet főborásza Rajos Péter, hobbi kémikus.

Szakértők szerint a boralapú AdBlue hatásossága kérdéses. Az eddigi vizsgálatok alapján csak azzal tudta csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, hogy aki feltöltötte vele az autóját, annak járműve soha többet nem indult már el, így nem is tudott semmit sem kipufogni.