Nyári szezon nem maradhat el gasztronómiai portyázás nélkül: ajánlottunk már új, a csúcsgasztronómiát elérhető közelségbe hozó éttermet, remek kézműves söröket és burgerezőket is. Itt az ideje, hogy egy pohár pompás boron át (is) nézzük a nyári naplementét!

Figura, the 2nd

Why Not? Vineyards, Manchester

figura

Nem kell elvakult mélynövésünek lennünk, hogy lássuk: bizony, nem csak elrettentésképpen mutatták meg a szőlőt a hordónak Manchester gátlástalan lankáin. A brit Figura tölgyfahordóban érlelt pincészetéből származó gyűrűző fehérbor hamisítatlan sörkorcsolya, úgy csúszik vele a Stefi, mint pók a falon. A medvecukor utánérzésű tespedt-fűszeres sokszínűség és a fajtatiszta ízvilág egy olyan földöntúli nyelvorgiát okoz, ami után egyszerre jelennek meg a bogyós jegyek és a megváltó. A dugó kihúzása utána további meglepetések érhetnek minket, de ezt csak a legrutinosabb alkoholistáknak ajánljuk az öntudatlan delírium előtti mámoros összezuhanások mellé.

Tökömbőre (2018)

Mufurc pincészet, Vámosgyörk

tokombore

Érezhetően a 2016-os Anyámkínja sikerének farvizén szándékozik felsőpolcos maradni a vámosgyörki Leiningen-Westerburg család borászata ezzel a friss, de helyenként katonásan bolyhos sauvignon blanc-kal. A vidék talajára jellemző lúgosságnak azonban nyoma sincs, fölösleges is keresni, nekünk legalább 2 óránk elment vele. Valaki szólhatott volna. A savak ellenben nagyon harciasak, ha túl sokáig dekantáljuk akkor a legrosszabb is megtörténhet, inkább igyuk meg. Az első korty után még híg főzelékekhez ajánlottuk volna, de a pohár közepe felé merészkedve már látszik, hogy inkább ATM-ek falból kitépésekor és pudingok kísérőjeként tudja inkább megmutatni tudását.

Kicsiarakás Kékfrankos cuveé ’17

Gyomaendrőd, Kálium Pincészet

kicsiarakas

Majdnem két évet hagytuk érni kóstolás előtt ezt a bizalomgerjesztő tételt, de legfőképp azért mert senki nem szólt róla, hogy egyáltalán van. Színe: áthatolhatatlan prosztóvörös, a fénytől elsuhintva magnéziumos lángokkal. Van, akit nem bolondít meg elsőre ez a fékevesztett színkeringő? Mondjuk ízre elég szar, de ne szaladjunk ennyire előre! Az első korty még úgy-ahogy egy kiskockázatú befektetési alapra emlékeztet, de a vaskos citrusok mit keresnek itt, basszus??? A főborász, id. Dr. Kálium István (BSC) napok óta elérhetetlen, így kénytelenek vagyunk bevállalni a második kortyot is. Jellemzői alföldi hiba, hogy a kénezéshez olcsóbb tojáslevest használnak minden mindegy alapon. Ha erről sikerülne leszokni, akkor még palackozni sem kellene. Határozottan alkoholos egyébként.