Három kézműves hamburgerező, három burger, egy gyomor – ezen elvek alapján kóstoltuk végig Budapest új sereghajtóit és nem kellett csalódnunk: az ötlet mindenért kárpótolt minket.

kezmu

Szégyen Big Buster

Hamburgerambulancia 

Első utunk az ‘ambulanciára vezetett, és láss csodát: már az ajtóból kiintegetett a pöfeteg Szégyen Big Buster; ez volt az a burger, amely a 2017-es EL Caminó manírmentes deluxe Chicken Chernobil-ének baljós ígéretét váltotta aprópénzre, még amikor számított az ilyesmi.

A burger mérete némi kívánnivalót hagyott maga után a szájban, de a fogyasztással lassan megszűnt ez az érzet. Nem fürdik a dicséretben, de nem is ez a dolga: az első bálozók leleményességével szorítja sarokba az édeskömény tárkonyos rezüméjét, pont olyan volt, mint Koblenz télen, főleg a tetején óbégató saláta-bullying hétoktávos gyönyörűségével.

A híres Tommyiommi-szószért (ecet, hot-dog, pásztortarhonya) pedig jár a veregetés!

burger2

Jó, jó, a só kihozta a borsot, a gombolyag állagának édes-homorú leejtése viszont csak azt lepte meg, aki soha nem váltott csókot egy szőrős hátú matrózzal. (A purhabon megfuttatott Mozarab-golyók egyébként szériakelléknek számítanak, de van mentes változat is az Alleeban, csak úgy szólok…)

Es tut mir Leid: a 2020-es milánói burgertrendeket vetítette elő ez a modern ízária, amely úgy mosta fel a padlót a trendszetterek haute cuisine-jával, hogy még csak rá se pöccintett.

Az ára tekintélyesen szűk keretek között mozgott, 3000 forint nem a világ vége, látszik, hogy sokat nyomott a latba.

Szégyen Big Buster (Hamburgerambulancia)

Külső: 3,5 (megtévesztő)

Belső: 1 (mindent elnyomott)

Méret: 4 (hamar elkapkodták)

íz: 1 (nulla kivetnivalót találtunk, ez kevés ezen a szinten)

Ár/érték arány: Nincs

Összesen: 8,5

Juicy Matterhorn  

Otromba, Szar alak est. 1882

 

Összeszorított fogakkal érkeztünk a bisztróba, hogy megkóstoljuk a budakeszi Vadászexpo közönségdíjasát, a Juicy Matterhornt.

Felkészültünk az élményre, érkezésünk előtt fellapoztuk B.J. Gwendolyn 27 nyelven kihordott Burgertöredékek Baden-Badenből című perfekcionista glossy-ját, hogy legalább a szószok pontos helyét meg tudjuk határozni.

Elég az hozzá: a hús közepén mintha átment volna egy spanyol rögbicsapat! Elnyomták a túró usankás ízét, kész szerencse, hogy még láttuk a szarvasmarha pulzáló inát a vérbő szegycsonton brillírozni: 100 százalék élvezet, 70 százalék Wagyu, 25 százalék jóhiszeműség – akár a Pride himnusza is lehetne.

burger 1

Ami a zsömlét illeti: az alaposan kifárasztott unciányi buci kancaként sercent fel a pacekba, az ágrólszakadt fűszerezése olyan volt, mint egy tufa dúvad, nem mondhatni, hogy sietett: kényelmes lelke volt a burgernek, a sajt álmos réseibe szőtt rügylekvárt mindössze a mangó-devianciával dobták fel, de meglepetésünkre ez pont jót tett neki, könyörtelenül finom volt!

Évődésünk jeléül pillanatokig dugdostuk a borravalót, de megérte, 15-16 ezer forintos gázszámlák mellett mindenképpen.

Juicy Matterhorn  (Otromba, Szar alak est. 1882)

Külső: 1 (halvány, alig érezhető)

Belső: 5 (kárpótolt mindenért)

Méret: 2 (gyors, pontos, mégis kérdéseket vet fel)

íz: 5 (lekvárra számítottunk, de kellemeset csalódtunk)

Ár/érték arány: 5 és 1 (muszáj volt kettébontanunk!)

Összesen: 20

 

Botor

Burgersínpár

Egy hosszú zöldhullám után tértünk a Széna tér felé, hogy megkóstoljuk a Burgersínpár új csodáját, a Botort.

Már az első harapás után megidéződött Amerika: a 67-es út pöttöm szikramagánya sivalkodott át a hús-vér ízlelőbimbókon, szinte hallottuk a Chopper nyöszörgő vonyítását, mikor felhánytorgattuk a hagymapépet.

A salátabolyhok úgy alakultak a nyelvünk alatt, mint púpos gyerek a prés alatt, az íz pedig pillanatok alatt okafogyottá vált: a menü gyenge pontja az ujjnyi vastag szalvéta volt, mintha a mindenható is így akarta volna.

A második falat oldalazva érkezett meg, viszont kellően cvíder volt: a 100 %-os ógörög Sputum marhából lazán tört elő a józan hússikoly, akár csak egy becsülettel végigrobotolt nap után.

burger3

Mi kópiával kértük, de a sajtos változat sem rossz. Mindezt egyébként egy paypass érintésért feszegetik a Nagykörúton.

Botor burger (Burgersínpár)

Külső: 3 (nagyon átlátszó!)

Belső: 5 (utcahossznyi…)                     

Méret: 2 (olyan quimby-s-fonográfos)

íz: 7 (biztatásként)

Ár/érték arány: 3 (volt honnan nyerni, de sikerült)

Összesen: 20

 

1 KOMMENT