Bár sokan úgy vélték, hogy ennél már nem lehet jobb, mintegy tizenkétszer jobb lett minden, pedig a várt nyolcszoros javulás is már kiváló lett volna.

Malkovics Ármin Soma, a legújabb állami thinktank, a Dózsa György Nemzeti Jólétfigyelő Intézet és Szakmai Műhelykollégium vezető elemzője elmondta: nem lepte meg őket nagyon a különbség, az utóbbi 10 évben ugyanis nem egyszer fordult elő, hogy minden sokkal jobb lett, mint várták. Az ezt szemléltető javulási mérőszám folyamatosan 1,0 fölött jár, ellentétben a 2010 előtti időszakkal, amikor is 0,4 volt a legjobb eredmény.

“Ezek számok, a valóság objektív leképezései, az univerzum nyelve, nem lehet velük vitatkozni, nem lehet másként értelmezni őket” – nyilatkozta lelkesen a mérőszámokat korábban kitaláló Malkovics Ármin Soma.

Majd hozzátette: a különlegesen kedvező helyzet annak ellenére alakult így, hogy a környékbeli országokban, de főleg Brüsszelben egyszerűen elképesztően rossz, ami van (0,3).

A tanulmány (itt megtekinthető) példaként hozza fel többek között, hogy sokkal többen vannak most az egészségügyben (a betegeket is beleszámolva), és lényegesen több forintot adnak egy euróért mint 11 éve, valamint a hőérzet is kellemesebb, mint mondjuk 2009 februárjában.