Őrségi Nemzeti Park mellett újabb Natura 2000-es területen indulhatnak meg a munkálatok.

A héten derült ki, hogy a MOL szénhidrogénkutat fúrna a Natura 2000-es Őrségi Nemzeti Parkban. Egyesek elindítottak egy petíciót, mert szerintük a kőolajkút fúrási munkálatok veszélyeztetik a környezetet és az élővilágot, de szerencsére az olajipari vállalatnál nem a múltban ragadt szőröstalpú vademberek dolgoznak.

“Mi mindig a fejlődést képviseltük, nem tudom mi gond van azzal, ha fúrunk kicsit egy ősrégi nemzeti parkban! Nem állunk le, továbbra is próbáljuk impozáns kutakkal feldobni az unalmasan szürke környezetet. Örömmel jelentem be, hogy nem kevés olajat találtunk a szintén Natura 2000-es Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál Szigetszentmiklósnál, így ott is elindulhat a fúrás” – közölte a MOL, hozzátéve, hogy a kutak mellett megpróbálják majd a Dunával is felfogni a kiömlő kincseket az Olajágra átnevezett szakaszon. A vállalat hozzátette, szerencséjük volt, mert semmiféle előzetes fúrást nem végeztek, az olaj egyszerűen csak ömlött ki az esőcsatornából.

A hírre reagálva Oroszország máris jelezte, hogy a Déli Áramlat olajvezetéket is továbbfejlesztenék, hogy az olajat egyből a Dunába vezessék, így költséghatékonyan lehetne előállítani például konyhakész olajos halakat.

Mészáros Lőrinc is beszállna még egy Natura 2000-es terület fejlesztésében, az üzletember közölte, hogy Tiszakóród után felhúzna egy homokbányát a Dunán is, és azt szorgalmazza, hogy cége, a Viresol szennyvizét is a Ráckevei Duna-ágba engedjék Visontáról, hogy tovább gazdagodjon az anyagnyerő hely.