A koronavírus-járvány miatt teljesen új helyzettel találja magát szemben a magyar társadalom, de még a nagyobbik kormánypárt is.

A halálozási statisztikák átnézése után a Fidesz azt szorgalmazza, hogy vizsgálják felül és bővítsék a már meglévő alapbetegségek listáját, hogy az a világjárványhoz, de legalábbis magyar állapotokhoz igazodjon.

„Egyre több liberális érvel, hogy vezessék be az alapjövedelmet veszélyhelyzetben. Ez súlyos tévedés, hisz ennek bizonyítottan csak akkor van jelentősége, ha valaki nem tud adni hálapénzt. Ha az ellenzék egy kicsit is törődne magyarok egészségével, figyelné a halálozási statisztikáinkat, hisz ezek azt mutatják, hogy inkább új alapbetegségek meghatározására van szükség. A kórházi fertőzés és a túlsúly mellett ezért továbbiak bevezetését szorgalmazzuk”

– közölte Müller Cecília, a Fidesz szóvivője.

Ahogy a tisztifőorvos elmondta, a jövőben alapbetegség lehet az orvosi műhiba, az orvos-, és nővérhiány, valamint a megfelelő orvosi felszerelések és férőhelyek hiánya, és szintén veszélyeztetettebb csoportba kerülhetnek azok, akik menstruációval vagy férfináthával küzdenek.

Az alapbetegségek folyamatosan frissülő listáját az Operatív törzs sajtótájékoztatóján lehet figyelemmel kísérni, és érdemes is, hisz Müller szerint hamarosan felkerülhet rá a tengeri betegség, a kényszeres hazudozás, a másnaposság és a raccsolás is.