Első körben 12 millió adag vakcinát kötött le a kormány, ám a portyázások túlzott sikeressége miatt át kellett alakítani a terveket.

„Az történt, hogy először 6,8 millió embert szerettünk volna beoltani, de amikor az EU-val közösen tárgyaltunk, hirtelen 12 millió adag lett belőle. A felesleget még csak-csak beadtuk volna külföldi haveroknak, úgyhogy igazából csak a poén kedvéért kezdtünk el keleten tárgyalni” – nyilatkozta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos szerint ők is meglepődtek, amikor elkezdtek záporozni az aláírt szerződések, és hirtelen már 19 milliós tételről volt szó. Legutóbb a bangladesi kormány ajándékát, 5 ezer oltást is vissza kellett utasítani, mert már nem volt hova rakni.

„19 millió! Hát sose leszünk annyian, valamit csinálni kellett! Így jutottunk el oda, hogy a raktárban porosodó több ezer lélegeztetőgépet is beoltjuk. Szerencsére a tavaly beszerzett tízmilliárd maszkból már sokat elhasználtunk, úgyhogy azokat már nem kell beoltani. De bármi lehet, még kaphatunk ötbilliárd adag oltást is, meglátjuk” – beszélt a tervekről Müller.

A kormány közleményben támogatta az Operatív Törzs döntését, mint írják: „Soros György Gyurcsány Ferenccel közösen megpróbálta ezt megakadályozni, de Magyarországnak lesznek a legegészségesebb lélegeztetőgépei. A bukott baloldal ezen nem tud változtatni! Dobrev Klára.”