Egy az MTVA szerkesztőinek munkáját szabályozó belső levél kiszivárgása után az MTVA közölte, hogy a BBC elvei alapján dolgozzák fel a különböző témákat. Összegyűjtöttük az MTVA álatal is követett BBC alapelveket.

1. Archív anyagot külön felirattal kell jelezni, vagy a szövegben utalni kell a használatára

2. Balesetekről és katasztrófákról szóló beszámolókban óvakodni kell a megtévesztésektől, és tekintettel kell lenni az áldozatokra és a hozzátartozóikra.

3. Befolyásos emberekkel történő műsorkészítésnél a műsor szerkezetét az újságírói kritériumok alapján kell kialakítani. Higgadtan, udvariasan, elfogulatlanul, határozottan kell kezelni őket.

4. A kisebbségek tagjait nem szabad mindig vagy túlnyomórészt kisebbségi szerepekben bemutatni. A bőrszínre és etnikai hovatartozásra, nemre, korra vagy korlátozott képességekre sohase hívjuk fel a figyelmet, hacsak nincs külön jelentősége.

5. Gyermekek szerepeltetése esetén sohasem szabad kitenni őket megpróbáltatásoknak, nem válhatnak nevetségessé, nem használhatjuk ki őket. A gyermek csak a szülők, tanítási időben az osztályfőnök egyetértésével szerepelhet a műsorokban

6. A műsorvezetőknek, tudósítóknak és a műsorkészítő stáb tagjainak mindennemű kapcsolat tilos a műsorban szereplő termékekkel és vállaltokkal.

7. Arra kell törekedni, hogy a társadalom valamennyi tagját egyenlően szolgálja. Evégett ismerni kell ama társadalmi csoportok érzékenységét, amelyek általában is úgy érzik, hogy igazságtalanul bánnak velük vagy diszkriminációnak vannak kitéve.

8. A közreműködőkkel nyíltan, őszintén és udvariasan kell bánni. Az MTVA szerkesztőségi függetlenségét mindenkor meg kell őrizni, de a közreműködők nem érezhetnek olyasmit, hogy érdekeiket semmibe veszik, félrevezetik őket vagy rájuk erőltetik a szereplést.

Forrás: BBC etikai alapelvei