Se munkavállalási engedély, se magyar igazolvány, se ukrán nyelvtudás – provokálják a vendégmunkásokat?

 

Napról napra egyre több Magyarországon dolgozó ukrán vendégmunkás panaszkodik a magyar dolgozók jogsértései miatt. Elmondásuk szerint a magyarországi városokban súlyosan megsértik az ukrán nyelvtörvényt, ráadásul a kisegítők okmányok és engedélyek nélkül végzik a munkájukat.

A győri és a budapesti kőműves vendégmunkások arról számoltak be, hogy a magyarok egyáltalán nem beszélik a nyelvüket, ami szerintük igencsak bátor dolog, ahhoz képest, hogy kisebbségben vannak. Hasonlót meséltek a celldömölki ukránok is, akiknek egy baráti közeledését hitték késes zaklatásnak.

Az akták csak vastagabbak lesznek: a Flex és a Videoton gyár magyar dolgozói sokáig titkolni tudták hiányos nyelvtudásukat, de amikor az ukránok látták, hogy csak bután bámulják a felmondólevelüket, rájöttek, hogy nem értik, amit olvasnak.

ukr2
Tipikus kép egy hazai építkezésről: ukrán munkás próbálja elmagyarázni az alapozást egy értetlen magyarnak.

A várható retorziók ellenére többen követnek el egyéb jogsértéseket is, a jászfényszarui Samsung-gyár belső ellenőrzése során kiderült, egy magyar munkásnak sem volt munkavállalási engedélye, az ukránok csak némi pálinkáért cserébe nem jelentették fel őket, Szombathelyen pedig magyar igazolvány nélkül akartak befeküdni a munkásszállóra, amiből balhé is lett.

A magyarok hanyagsága már a tehetősebb rétegek körében is feszültséget szül. Több ukrán vállalkozó is arról panaszkodott, hogy a budai luxusingatlanok körül lófráló magyarok közül egy sem tudta igazolni magát letelepedési kötvénnyel. Dmitrij, aki Budapest mellett több vidéki városban is lakáskiadással foglalkozik, már nem bírja cérnával.

idegesukrán
Dmitrij ideges és belefáradt, hogy neki kell tartania a hátát a magyarok hanyagsága miatt.

„Albérlőimtől rendszeresen elkérem a letelepedési kötvényüket, a magyarok valahogy soha nem tudták előbányászni… Biztos, hogy nem hagyták el, hisz a miénket is a kormány őrzi. Nagyképűek és beképzeltek, erről van szó. Azt hiszik, ők mindent megtehetnek, aztán csodálkoznak, ha kilakoltatják őket!”

– nyilatkozta Dmitrij, akinek négy lakása van Sárváron.

Szijjártó Péter jelezte, érti a problémát, tudja milyen az, ha beleavatkoznak az ukrán belügyekbe. A külügyminiszter elmondta, emlékszik, amikor Ukrajna függetlenségének napján az összes gyártósor leállt a dunaújvárosi Hankook gyárban, és nem akarja, hogy újra megbénuljon az ország, ezért időt és türelmet kért, amíg elbeszélget a magyarokkal a bevándorlásról.