Akit nem zavar a latin nyelvű GPS és, hogy nem lehet vele úgy általában semmilyen garázsba behajtani, annak remek vétel lesz a XVI. Benedek számára készített új pápamobil.

A katolikus egyházfői autók idei szakkiállításán is összesen csak egy modellt mutattak be a gyártók, így természetesen mi is ezt kértük el kipróbálásra. Tesztutunk a Vatikántól Esztergomig tartott.

A főhajóba beépített GPS csak latinul szólal meg, de viszonylag pontos. Bár az inkvizíció korabeli térképeket használja, szinte azonnal megtaláltuk vele a POI-k közé előre betáplált Makovecz-templomot. A hangok közül nem csak nő és férfi van, hanem gregorián ének is. Ezzel óvatosan kell közlekedni, mert elég körülményesen és hosszan mondja ki az instrukciókat.

A ministrá gyerekekre is gondoltak a tervezők: kiváló szórakozás lehet az első ülés háttámlájába épített izgalmas Utolsó vacsora-szimulátor. Mi a harmadik pályán elakadtunk, szóval egy kicsit nehéz a játék, de hosszú utakra ideális.

Természetesen az apróságok sem hiányozhatnak ebből a pápamobilból sem: ostya- szenteltvíz adagoló a két első ülés között, valamint hátul az ajtókban. A csomagtér nagy és tágas, hosszabb utakra is ideális: az összes lurkó elfér benne. Nagyon okosan vannak elhelyezve az apróbb tárolórekeszek is. Szériatartozék a tartalékizzó-készlet, a fényvisszaverő háromszög és egy szett esőálló liturgikus öltözet vészhelyzet esetére.

A hátsó tengelyre erősített integetődoboz 380 fokos kilátást biztosít, és minden oldalát felszerelték ablaktörlővel. Az opcionálisan kérhető kengururács nem volt a tesztpéldányon, pedig jól jött volna. Ugyanis véletlenül belekeveredtünk egy abortuszpárti utcai demonstrációba. Szerencsére mi azt a modellt kaptuk, amilyet majd a pápa (konkrétan azt, mivel az autóból csak egy készült), így a 450 lóerős, kvázi turbófeltöltős, pszeudo V8-as motort csak elég volt alapjáraton felbörrenteni, máris tudták, hogy ki az Úr a házban.

Az autót ajánljuk katolikus egyházfőknek, és mindenkinek, aki valami másra vágyik, mint a világmárkák tucatautói. Az ára kicsit riasztó lehet, de a Vatikáni Bank hitelkonstrukciói nagyon rugalmasak. A pápamobilt a bíborosi tanácstól kaptuk kipróbálásra.

30 KOMMENT

  1. Egyedi és elegáns darab, könnyű vele apácákat felszedni. De óvatosan a miseborral! A súlypontja magasan van, ezért éjféli misékről hazafelé éles kanyarokban könnyen felborulhatunk.

  2. Vajon készült-e törés tesz, ami azt szimulálja, hogy két pápamobil frontálisan ütközik?
    Elég védelem-e a golyóálló üveg az integetődobozon, vagy képes fedélzeti fegyvereiből is viszonozni a tüzet a személyzet?
    Megannyi kínzó kérdés.

  3. Az Ortodox Egyházak részéről legalább még huszonöt megrendelés várható. A 15 önálló, éa a 10 autonóm pátriárka biztos megrendelő lehet.
    Nekik viszont kölcsönös kiátkozás védő fóliával kell ellátni a kabint.

  4. A kérdés az, hogy vajon kell-e rá kötelező biztosítást kötni, vagy elég, ha kiad egy igazolást a szentszék, hogy az isteni gondviselés miatt kiesik a biztosítottak köréből?

    Bár az egyházi ingatlanokra is kötnek természeti katasztrófára is kiterjedő biztosítást… Nem is értem, hogy miért.

  5. Hitszakadás esetére hány légzsákkal szerelhető fel?
    További kérdésem, hogy felekezeti villongások lebonyolítására bérelhető-e a Hungaroring, és amennyiben igen, a bérleti díj megoldható-e áldásbarterban, esetleg átalányfeloldozás útján.
    Komoly érdeklődő vagyok.

  6. Az az angoranyúlnak öltöztetett, nőnek látszó ministráns (bikinistráns)
    az autó liturgikus tartozéka?
    Vagy ő a Bűnbánó Mária Magdolna megtérését jelképező startiszta?
    Ő az aki a pápa lábát megmossa, mielőtt őszentsége beszáll az akváriunmba,
    és elsőként szól a soförnek, amikor ki akar onnan szállni.
    Szerencsés az, akit ezzel az autóval ütnek el, mert a Pápa csak kiszáll,
    odamegy hozzá, csak annyit mond neki:
    – Kelj fel és járj! Ámen.
    És a pasi felkel, és elsétál, mintha misem történt volna.
    A pápamobilhoz a benzint vízből állítja elő az erre a célra havonta kétszer megszállot vatikáni alkalmazott médium.
    Egyuttal feltölti a spájzot és a mélyhűtőket is.
    Hát így könnyű. Isten velük Ki ellenünk??

  7. amugy most nézem csak a kocsi képét…
    a mostani álólámpás mercinket, a telekjárót lecserélném…
    mennyi krumpli fér bele? csak mer jó nagynak néz ki a raktere…
    de lehet trágyát is tudnánk vele vinni…

  8. Aki használtan szeretne ilyen járművet vásárolni, az legyen körültekintő az adásvételkor, ugyanis egy Rómában üzembe helyezett példányt tetemes gyorshajtási és csendháborítási számla terhel a Piazza del Popolón való notórius ámokfutásért, miközben a járműből istentelen hangerővel üvöltött, hogy “I’m on the highway to hell”.