A sofőrök a jogosítvány és a forgalmi után a kocsit is otthon hagyhatják – tájékoztatott az Országos Rendőrfőkapitányság.

„Mindenkivel megesik, hogy autó nélkül indul el, de erre csak akkor jön rá, ha félreállították a rendőrök. A modern technikának hála már ilyenkor sem kell kétségbe esni, a rendőrség ugyanis az Online AutóRegiszter (OAR) segítségével pillanatok alatt ellenőrizheti, hogy rendelkezünk-e érvényes autóval” – közölte az ORFK szóvivője.

A régi szabályozás szerint akár 150 ezer forintra is megbírságolható volt az, aki otthon hagyta az autót, mostantól azonban akár gyalog, akár biciklivel is közlekedhetnek a feledékeny sofőrök.

A rendszerben ugyanakkor van egy kiskapu:

mivel januártól senki sem hord magával jogosítványt, így a rendőrök el sem fogják tudni venni azoktól, akik esetleg autó tulajdonlása nélkül hajtanak ki az utakra – mutatott rá a Vezetők Civil Egyesülete, akiknek nem ez az egyetlen problémájuk a tervezettel.

„A kormány jobban tenné, ha átalakítaná a szabályokat úgy, hogy a benzint is otthon lehessen hagyni, mert így eléggé kétértelmű, nem tudni például, hogy mit kezdenek majd a rendőrök azzal, akinél se autó, se forgalmi, viszont egy zsák benzint találnak a táskájában” – mondták, majd elfutottak.