Egy dán tudóscsoport a művészettörténet vizsgálata közben megállapította: az elsőzés és a szarozás egyidős a kultúrával.

„A lavinát egy dél-franciaországi barlangrajz indította el, ahol a vadászjelenetek között azonosítottunk két képet, ami valószínűleg a világ első szarbuzizása” – számolt be az eredményekről Thor Rasmussen professzor, a kutatás vezetője. A képen egy vadászjelenetet láthatunk, ám jól látszik, a lilával jelölt szereplő nem az állatokkal van elfoglalva. 

A kutatócsoport ezen megdöbbenve tovább vizsgálódott, és több, III. Amenhotep korából származó írásművön találtak "fos" és "szar" jeleket, az egyik történelmi szöveg pedig az aszályos időszakokról szólva megemlítette, hogy régebben jobbak voltak az évszakok.

Rasmussen és csapata római kori emlékeket is vizsgált: az első Photoshop!-kommentet például egy 1. századi "Aurelius vad tigrisekre vadászik" című padlómozaikon fedezték fel. Érdekes módon a kép valószínűleg tényleg hamisított, a tigrisek alatti rétegek ugyanis arról árulkodnak, hogy a helyükre az eredeti művész fákat festett.

Szintén nagy felháborodást okozott a Sixtusi kápolna freskójának vizsgálata is, a felső, restaurált rétegek alatt ugyanis elsőzést és buzizást találtak a kutatók. A történelmi bizonyítékok alapján a rongáló Michelangelo kortársa lehetett, és tette után örökre kitiltották a Vatikán területéről.

„Roppant érdekes tanulságokkal szolgált ez a vizsgálódás, így már más színben tűnik fel az, ha valaki szerint fos, szar, vagy éppen buzi egy internetes tartalom.” – összegezte a kutatást Rasmussen, ami szerencsés, mert körülbelül 40 oldalas, úgyhogy nem olvastuk.

8 KOMMENT