Képünk illusztráció egy nőről

Otthon szült egy várandós asszony a főváros III. kerületében. Epres Emília egészséges gyermeket hozott a világra a Pók utcai lakótelep egyik 55 négyzetméteres lakásában. A szülés ideje alatt azonban, a családot 6 hónappal korábban elhagyó apa, Szilánk Árpád, egy botswanai gyémántbányában életét vesztette.

A hír hallatán a Szülészeti-Nőgyógyászati Társaság (SZNT) rögtön riadóztatta a rendőrséget. A BRFK speciális egységei azonnal behatoltak a szörnyű eset helyszínére, ahol előállították a vétkes anyát és tettestársait: dr. Geréb Ágnest, aki a szüléshez használt felfújtató gyerekmedencéből – mint Dobó Katica – öntötte a testmeleg vizet a hatodik emeletről a behatolókra; illetve Gézessy Teréz dúlát, aki egy méretes köldökzsinórszakasszal még ártalmatlanná tudta tenni az ajtót berobbantó kommandóst, de az érkező túlerővel szemben már megadta magát.

Ez a drámai eset újralobbantotta az indulatokat az otthonszülést támogatók, és ellenzők tábora között. Lepencey Rajmund szülész-nőgyógyász szakorvos a támogatókkal azonos véleményen van. Szerinte is nagyon fontos az otthonszülés, főleg, ha az ő otthonában kerül erre sor. Kollégáitól megtudtuk, ő számít a szakmán belül a legprecízebb szülésznek. Olyan komoly referenciákat tud felmutatni, mint a 2008-as futball EB időszaka, amikor az általa vezetett osztályon minden csecsemő a délutáni és az esti mérkőzés közötti hosszabb szünetben született („egyszerre akár 50 darab per óra, basszátok meg Lalikáim” – ahogy ő fogalmaz).

A családok nagyon kedvelik, mert még a hétvégi programok is pontosan tervezhetők! Amatőr vitorlásversenyek ideje alatt, vagy szarvasbőgéskor még senki sem szült nála. Egy-két olyan apróbb tévesztést leszámítva – mint amikor császármetszés közben harmadik fület vágott egy kisded fejére, vagy egy ikerpárnál az egyiket bent felejtette, mert mobilon hívták a golfpartnerei – alapvetően nem követett el nagyobb hibát.

A rigorózus alkotmányjogász, Dr. Kolláth György más véleményen van: „Én nem csak az otthoni születést, de az otthoni halálozást is szigorúan tiltanám!” – fogalmazott. Információink szerint egy szeptember 1-jétől érvényes, új minisztériumi rendelet szigorúan tiltja majd az otthoni halálozást. Aki ezzel ellentétesen cselekszik, azt újraélesztik és akár 6 hónapos szabadságvesztéssel is büntethető. Amennyiben szándékosan magára zárja otthona ajtaját, és ezzel is akadályozza a hatóságok munkáját, súlyosabb, akár életfogytiglan tartó elzárásra is számíthat.

Kolláth doktor, rendkívüli esetekben, a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét is szóba hozta!

6 KOMMENT

  1. Zolee, teljesen jogos a felháborodásod. Tényleg mi ez a baromság? Botswanában gyémántbánya? Olyan nincs is.

    Én természetesen a villában akarok megszületni. Ha nem sikerül jól a felvétel, akkor még egyszer.