Egy őrült rockbuli, egy jóféle jazzkoncert, kötelező filmek, színházi alapvetések – hihetetlen kulturális és közéleti mélységbe kalauzol minket “Prof” eseménynaplója a Facebookon. A lipótvárosi fiatal az összes fontosabb esemény után érdeklődött, az eventekre nyomott „talánjai” elképesztő lexikális tudásról árulkodnak. Nem meglepő, hogy a HírCsárdánál ő lett az év legműveltebb embere.

Nagyon nehezen találtam meg a Facebookon, amikor fel akartam kérni az interjúra, becenéven regisztrált egy nagyon régi profilképpel. Ez tudatos döntés volt?
Arctalan vagyok, csak az eseményjelölések miatt lépek fel, nincs időm ott cseverészgetni az ismerőseimmel. Kapnak tőlem eleget így is, úgy érzem.

Igazán változatos és varázslatos világ tárul elénk, ha végignézzük, milyen események után érdeklődött. A rengeteg “maybe” alapján lehetne zenész, filmesztéta, színikritikus, pszichológus, idegenvezető. Ön minek nevezné magát?
Hát, jó kérdés, azt hiszem, ez így minden egyben, nem tudnék választani.

Hogy tud ennyi mindennel foglalkozni? Rengeteg munka lehet ennyiféle eseményt bejelölni, még, ha csak talánra is.
Én ezt nem munkának nevezném. Inkább hivatás, vagy egyfajta szolgálat, amit az ismerőseimnek teszek. Ami nekem egy érdeklődés egy koncerte vagy egy filmvetítésre, az a barátaimnak egy iránytű. Nem vagyunk egyformák.

Igencsak széles rétegek igényeit kell kielégíteni. Mi a titka?
Csak teszem a dolgom. Két hete találtam egy baromi jó nevű zenekart, akik egy kávézó mosogatója alatt játszottak egy dobozban, már nem emlékszem a nevükre, de nyomtam egy maybet, másnap ment az érdeklődés arra zseni jazz-zenészre a MÜPÁ-ba. Bocsánat: JAZZ-ZENÉSZRE! Megérdelmli… Minden területen relevánsnak kell lenni, ez a hitelesség kulcsa.

Akkor ez egy kultúrmisszió is?
Abszolút. Aki figyeli a Facebook-hírfolyamot, az beleszippanthat a magas kultúrába, tulajdonképpen szórakozva fejlődhet. Nem is szorítkoznék a zenére, ha megnézi a tevékenységnaplómat, az egész filmtörténelem a szeme elé tárulhat. Csak A.L.A.P.M.Ű.V.E.K. iránt érdeklődöm. Nem a gagyik, csak a kötelező darabok. Nézze meg az utóbbi 10 Sátántangó vetítés érdeklődőit, lesz egy biztos pont… Majd mindjárt bejelölöm, hogy lássa.

Köszönöm. Érzi az edukáció eredményeit?
Van egy tesztem. Direkt ciki zenekarok koncertjeire vagy bűnrossz filmekre nyomok rá, érti, poénból. Ha jönnek rá a röhögős szmájlik, akkor úgy érzem, léptünk egy szintet, tudunk önirónával tekinteni a saját fejlődésünkre, ami nagy dolog ebben a szakmában.

Elképesztő filmes és zenei tudása van, de ez mind semmi a színházi vonalhoz képest. Szépen kiderokálja a tevékenységnaplóját.
Rajongó vagyok, csupa nagybetűvel. A mai napig rekordnak számít, hogy összesen 170 Pintér Béla előadást tudtam már le eddig, ebből 40 a koronavírus-járvány alatt volt. Tudja, mit szeretek benne?

Tudom.
Akkor mindegy, kevesen vagyunk, akik értjük Bélát.

Kimondhatjuk, hogy ez a kedvenc területe?
Ki, de semmi értelme.

Akkor melyik lenne az?
Az állatvédelem. Szívügyem.

Volt a legutóbbi illatos úti tacskómentésen?
Sajnos nem tudtam menni, aznap jelentették be a Sziget fellépőket, örültem, hogy élek. Ez ennek a hivatásnak az ára, nagyon kevés szabadideje marad az embernek.

Nem zavarja, hogy annyit kell jelen lennie, hogy nem tud elmenni sehova?
Én ezt nem azért csinálom, nem a magamutogatás a lényeg. Nekem itt kell helytállnom. És egyébként is, akkor ki végezné el a munkát? Nem akarok olyan lenni, mint a szomszéd lány, aki nem mer rányomni egyik eventre sem, mert parázik, hogy azt hiszik, csak menőzni akar. Aztán megjelenik minden koncerten. Mint egy szellem, komolyan…

Bár ez manapság nem szerencsés, ön a kulturális missziója mellett igencsak aktív politikai tevékenységet is folytat, az egyik legélesebb ellenzéki hang ma Magyarországon.
Az összes tüntetésre rányomtam, felére going is ment. Nem félünk. Nem hagyjuk.

Nem gondolt arra, hogy átadja a tudását másoknak is? Ezzel a szenvedéllyel és  lexikális tudással magasabb szinteken is taníthatna.
Fogok is tanítani, most ráhibázott. Hamarosan kijön a 2021-es Spotify toplistám, amit nyilvános posztban bárki megnézhet az Instámon és a Facen is. Megoszthatóvá teszem, ígérem.