„Konzultáltunk az idősekkel, és az eredmény alapján további fontos lépéseket teszünk” – jelentette be a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök.

Visszajött az októberben, a nyugdíjasok bevonásával indított Nemzeti Konzultáció eredménye, és sok fontos pontra világított rá a vírussal szembeni védekezéssel kapcsolatban” – magyarázta a legújabb döntések hátterét Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint teljesen jogos, amikor a szépkorúak azt kérik például, hogy mindenki beszéljen hangosabban, hiszen a kötelező maszkviselés miatt amúgy is nehezebben érteni az embereket, ráadásul a busz is nagyon hangosan megy a piac mellett.

A kormány szintén tovább szigorít az élelmiszeriparban:

a húslevesből mindenkinek kétszer kell kérnie, és életbe lép a Nincs Kidobnivaló program, amelynek keretében a megmaradt ételt a fogyasztó fejére kenik az éttermekben, amennyiben nem hajlandó az egész adagot megenni.

Akciós lesz továbbá az összes belsőség és a csirke farhát is, az árusokat pedig a maszkviselés mellett arra is kötelezik a rendelkezések, hogy mindig a szebbikből adjanak.

Az ételdobozok, ételhordók és Carte d’Or fagyisdobozok áfája 5%-ra csökken, ugyanakkor szigorúan ellenőrizni fogják, hogy valaki „annak a szemét Kovácsnénak, vagy a tutyimutyi Karcsinak” viszi-e az ételt, mert ha igen, akkor rájuk nem vonatkozik a járulékcsökkentés.

A járványügyi lépések a telekommunikációs ipart is érintik – az unokák kötelezően hetente többször kell, hogy hívják nagyszüleiket, és tájékoztatási kötelezettségük lesz arról, hogy „mi van a fiúkkal/lányokkal”. A fiatalabbaknak ugyanakkor nagyon oda kell figyelniük, mert a vasárnapi ebédnél „nem simogathatják folyton azt az átkozott masinát”.

A konzultációs ívekből az is kiderült, az egyik legfontosabb lépés, hogy amikor a nagyi meg akar szeretgetni valakit, akkor az maradéktalanul odamenjen és hagyja, hogy puszilgassák és ölelgessék. Ezekkel a lépésekkel mindannyian közelebb kerülünk a koronavírus legyőzéséhez

– összegezte a miniszterelnök.