Horogkeresztes karkötője miatt került a figyelem középpontjába, de nem ez az első alkalom, hogy magyarázkodnia kellett Szalma Györgynek, az origo újságírójának. Exkluzív interjú a HírCsárdán.

HírCsárda: Köszönjük, hogy elvállalta az interjút, nem gondoltuk volna, hogy ilyen össztűz közepette lesz ideje ránk.
Szalma György: Heil Hitler!

Erős kezdés. Épp azt akartam kérni, hogy mit szól, hogy sokan nácinak tartják.
Nem vagyok náci.

Dehát az imént mondta.
Miért, mit hallott?

Heil Hitlert.
Én azt mondtam, hogy „állj itten”!

Zoomon beszélgetünk, miért mondana ilyet?
Indiában így köszöntik egymást az emberek. Ezek a természetközeli népek tudják, milyen fontos a testmozgás, így az interjúkat is állás közben szokták lefolytatni.

Érthető. Akkor most azt mondja, hogy ön nem náci?
Ha valahol tisztázni tudom magam, akkor az ez az oldal. Nem vagyok náci.

A Momentum szerint igen, ezért perre viszik a karkötő ügyét.
Nevetséges. Mint már ezerszer elmondtam, egy indiai út emléke ez a karkötő. Két héten keresztül túráztunk, életem legnagyobb élménye volt. Máig jó érzésekkel gondolok vissza arra a délutánra, amikor megbotoztuk a tolvaj kampósorrúakat.

Parancsol?
A majmokat! A kis cuki majmok el akarták csenni az uzsonnánkat, ezért feléjük suhintottunk a sétabottal.

Akkor félreértettük. Ez történhetett két évvel ezelőtt is, amikor karlendítve fotózták le egy rendezvényen?
Ugyanez, igen. Épp mutattam a páromnak, hogy ‘ilyen magas volt az apósom’. Fájt, hogy ezt nácizásnak írták le, imádtam az apósomat. Mindig elnyomta a cigókat, amikor csak lehetett, erőszakosan, kíméletlenül.

Hogy micsoda?
Ja, cigiket, bocsánat. Autocorrect.

Már megijedtünk.
Látja, milyen kevésen múlik, hogy nácinak mondják az embert? Most csak attól, hogy a Pesti tv-ben szerepelek és az origo-nak írok, náci vagyok?

Azért nem, de az Instagram-posztja, amelyben azt írja: „a mocskos banánzabálóknak Afrikában a helyük, csak a kerítés mentheti meg Magyarországot”, eléggé áthallásos volt, pláne, hogy egybeesett a kormány bevándorlásellenes kampányával.
Arról a kampányról csak hónapokkal utána szereztem tudomást. Amikor posztoltam, szimplán felháborított, hogy egy állatkerti látogatás során a csimpánzok megdobáltak ürülékkel. Szerintem az ilyen nem városba való, szegény állatoknak sokkal jobb helyük lenne a vadonban. Még szerencse, hogy az üvegkerítés felfogta az ürüléket és nem a fejemen landolt. Lett volna kalamajka.

És amikor azt nyilatkozta egy interjúban, hogy „Hitlernek sok dologban igaza volt”, az is csak félreértés volt, igaz?
Igaza van, azt az esetet roppantul sajnálom. A szóhasználatommal több igaz, jóérzésű barátomat megsértettem. Nem érdemelték meg, ezért szeretnék nyilvánosan bocsánatot kérni tőlük és bárkitől, akit megbántottam. 

Mit akart igazából mondani?
Hogy a Mein Führernek sok dologban igaza volt.