Eltörölte a vasárnapi választási eredményt az NVI – adta hírül az MTI. Az iroda öt pontos listát tett közzé indoklásként. Márki-Zay elérhetetlen, az ügyben nem hajlandó nyilatkozni.

201802-valasztas

„Öt pontban találtuk érvénytelennek a vasárnapi hódmezővásárhelyi fordulót. A többi helyen, ahol a Fidesz nyert, minden rendben zajlott, úgyhogy ott nem kell megismételni a szavazást” – tájékoztatott dr. Pálffy Ilona, az NVI elnöke.

  1. Az egyik szavazókörben vasárnap Soros Györgyöt vélték felfedezni a szavazatszámláló bizottságban. Mivel fénykép nem készülhetett a számlálás közben, közvetlen bizonyíték senkinek sem áll a rendelkezésére, de  többen meg mernének esküdni, hogy őt látták.
  2. Egy általános iskolában gyanús bőrszínű embereket is láttak, az NVI szerint amíg nem derül ki, hogy ők kik voltak, az eredményt nem szabad figyelembe venni.
  3. Márki-Zay Péter az őt jól, vagy kevésbé jól ismerők szerint is nagyon hasonlít Mesterházy Attilára. Az NVI szerint a választási csalás gyanúja is fennáll, amennyiben kiderül, hogy Márki-Zay valójában az MSZP-s frakcióvezető.
  4. A földcsuszamlásszerű „győzelem” oka egy valódi földcsuszamlás lehetett, amit – bár a helyi mérőállomás műszerei nem mutatták ki – a városbéli öregek mind éreztek.
  5. Egyes hírek szerint voltak, akik hallották, hogy valahol azt mesélték, hogy csalás történt – a Nemzeti Választási Irodának pedig kiemelt feladata, hogy megakadályozzon bármilyen választási csalást, a demokrácia védelmében.

Az NVI az ötpontos listából azt szűrte le, hogy a Fidesz nyert Hódmezővásárhelyen, és remélik, a jövőben ez így is marad.