higgs_interview.jpgValószínűsíthető előkerülésének örömére beszélgettünk minden elemi részecske ősével, Higgs-bozonnal. Akiről kiderült, hogy az ő gyerekkora sem volt fenékig tejföl.

Hogy szólíthatjuk? Higgs? Bozon?
Legyen csak simán Jacques. Ahogy a haverok is. Bár velük nem találkoztam egy ideje.

Milyen érzés, hogy megtalálták?
Nem örülök neki, de csak magamnak köszönhetem, hogy pont éppen Svájcban próbáltam elbújni. Nem tehetek róla, imádom a jó fondüt.

Meséljen kicsit magáról? Az olvasók, meg hát valljuk be, mi sem tudunk semmi személyeset önről.
Mire kíváncsi? Hát nézze… Kigyógyult alkoholista vagyok. Azért mondom ezt először, mert büszke vagyok rá, hogy kigyógyultam. 9 milliárd év elég nagy idő… Egyszer megpróbáltam kiszámolni, hogy mennyit ittam el. Nem sikerült.

Valami hobbija van esetleg?
Élvezettel néztem most az Eb-t. Én végig bíztam a portugálokban. A kiesésük után is. De emellett érdekel XIV. századi tájképfestészet, a harangöntés és szeretem nézni, ahogy a delfinek kiugranak a vízből.

Most, hogy ilyen népszerű lett, nem akar élni az ismertségével?
Meghívtak egy valóságshow-ba, elvállaltam. Legfeljebb majd megpróbálom meghúzni magam, bár ott lesz egy régi haverom is, Eric Lepton. Ez megnyugtató. Lesz kivel beszélgetnem.

Úgy hallottuk, hogy egy reklámban is szerepet kapott.
Igen, egy házi részecskegyorsítókat áruló cég arca leszek. De őszintén megmondom, nem értem miért nem Colin Farrellt választották.

Egyházi?
Nem. Egy házi. Otthonokba tervezik. Tudja, a gyerekeknek. Ma már amúgy is csak a kütyüknek tudnak örülni. Laptop, tablet, miegymás. Elkeserítő. Nem tudnak már csak simán lemenni a grundra. Bezzeg az én időmben… Mi egy szaros kvazárnak is örültünk.

Ennyire figyeli az aktuális trendeket?
Lehet, hogy nem találtak meg ennyi ideig, de azért újságot én is olvasok.

Akkor biztosan tisztában van vele, hogy a pár hét után önre sem lesznek már kíváncsiak. Jön egy újabb celebrészecske. Mik a tervei azután?
Gyűjtök egy kis pénzt, és elutazom egy időre. Megértem most a nagy felhajtást, de nem vagyok egy bonyolult alkat, egy feltűnősködő típus. Én is csak arra vágyom, amire a mindenki. Család, boldogság, tudja… szilárd kötések.

Köszönöm az interjút!
Nagyon szívesen.

68 KOMMENT

  1. “A leptonok olyan elemi részecskék, amelyek nem vesznek részt az erős kölcsönhatásban (kvarkok), és nem is közvetítenek kölcsönhatást. Ide tartozik az elektron, a müon, a tau (τ) részecske és a nekik megfelelő neutrínók, valamint ezek antirészecskéi.” (forrás: Wikipédia) 🙂

  2. @czejp: “a hasonló nevű szinész helyesen Colin James Farrell , vajon kire gondolt a cikk írója ?” – szánalmas ez a stílus… te még biztos nem gépeltél el semmit életedben. olvasgasd a helyesírási szótárt te stréber porszem.

  3. Az nem bozon,hanem BOZONT, te oktalan! Különben felháborító, hogy ilyen válságos időben euró milliárdokat költenek ilyen idejétmúlt dolog kutatására, amikor ma már csak a cigányok és a parasztok nem nyírják a bozontjukat, minden egyéb civilizált ember igen!

  4. @czejp:” Bocs, hogy a beirásomban az é helyett i lett, véletlenül persze, de ha a Clepton – Lepton-ra fény derült, “

    Tudom, te magyar vagy, de azert azzal tisztaban kene lenned, hogy Clapton az Eric.
    Kis nyelvnaci. Mert te sose hibazol.

  5. Béla, a radikális nemzeti ufósámán is megmondta, hogy Higgs bozon márpedig nincs. Nekem ez elég, méghogy tömeg és energiaekvivalencia, magyar embernek az ilyesmi nem való, kimondani sem lehet, fokos és szattyánbőr, az valódi.

  6. @wmiki: “Werner Heisenberg, a kvantumelmélet Nobel-díjas atyja jelentette ki, hogy aki Higgs teóriáját komolyan veszi, az nem érti a fizika alapvető összefüggéseit sem.”

    Te olvasol is, vagy csak irsz?

    Evtizedekkel ezelott tortent. Hulye.

  7. @Könnyen elkaptuk, uram!: Nem tudni, hogy mit értesz “bozonbombán”, de a nukleáris fegyverek működésekor bőven keletkeznek bozonok. A Higgs bozon felfedezésének egyelőre gyakorlati jelentősége nincs a kutató fizikusok szerint. A gondolatod annyiban helytálló, hogy minden technikai felfedezés megtalálta a hadi alkalmazását, mi több, a hadiipari fejlesztések mennek át egy idő után a békés célú iparba. Ha pusztításról van szó, az emberi találékonyság kifogyhatatlan.

  8. @prof. dr. Dörmögő_Dömötör: Nem nekem kellett volna cimezned a bozonbombat.
    A felfedezes egyebkent nem tobb, mint igazolasa az eddigi elkepzeleseknek. Mert a szamitasok alapjan valami hianyzott a kvantum-elmeletbol, hogy mukodokepes legyen.
    Az igazi botrany akkor lesz, ha tenyleg talalnak a fenynel gyorsabb sugarzast.
    Mondjuk az alapja lehetne egy csodafegyvernek.

  9. @Könnyen elkaptuk, uram!: Igazad van, “Kis ember” lett volna a helyes címzett, de remélem, hogy ő is elolvasta. 🙂
    A felfedezés még nem felfedezés, mert nem 5, hanem csak 4,9 szigma valószínűségre tették a mérési eredményeket. Gondolom, a következő években elérik, vagy túllépik a nemzetközi megállapodás szerinti 5 szigma értéket, ami már bizonyosság. Ez igen nagy eredmény, de maradt még tisztázni való a fizikában. A fizika nem zárja ki, hogy lehetnek c-nél gyorsabban terjedő részecskék, csak azt mondja ki, hogy tömeggel rendelkező részecskét nem lehet c-re felgyorsítani. Azért írok c-t a fénysebesség felett, mert a terjedési közegtől függően vannak olyan részecskék, amelyek gyorsabban haladnak a fénynél, lásd, pld. Cserenkov sugárzás. Én csak egy csodafegyvert ismerek, az emberi elmét. 🙂

  10. @wmiki:
    A vezeto te vagy!
    Te bizonyitod, hogy a tudomany teved! Elsosorban az evolucio elmelet hibas. Te vagy ra az elo bizonyitek.

    A tudomany sose mondta, hogy tevedhetetlen.
    Az a vallas. Gondolom, hallottal mar rola.

    Dopeman meg a te ellenparod, mondhatjuk, hogy te vagy Antidopeman.

  11. @Könnyen elkaptuk, uram!: A neutrinók sebességét mérték el. A hibát egy rossz kontaktus okozta. Ha a relativitáselméletre gondolsz, éppenhogy nem sikerült eddig megcáfolni, s szerintem ezután sem sikerül. Ha Jánossy nem bírt vele, ….. 🙂 Az a helyzet, hogy az elméletet igazoló felfedezések egyre gyakoribbak. Az igazi nagy felfedezés az lesz majd, aminek a segítségével sikerül összekapcsolni a relativitáselméletet és a kvantumfizikát.

  12. @wmiki:
    Nono! Először is nem így van a mondás. Másodszor pedig, kicsi a bozon, de erős!
    Úgyhogy vigyázz, mert ha a bozonom és én meglátogatunk, akkor nagyon megnő a feszültség. Spin-sallereket és hadron-kokikat kapsz…

  13. HIGGS-BOZONOK

    Reggel fodrászomtól jöttem,
    S nem lógott szemembe bozont,
    Így megláttam körülöttem
    Pár elemi kicsi bozont.

    Aprók voltak s nem volt nyoma
    Rajtuk se fülnek, se karnak.
    Rezgett csak az összes koma,
    S nem mondták, hogy mit akarnak.

    Homlokomon futott ránc át,
    S én sem szóltam. Csend volt, néma.
    Hangtalanul járta táncát
    Sok bozon és bozonné ma.

    Víg tudósraj jött és tombolt.
    „Na – gondoltam – elosonok,
    Itt a sarki csirkecomb bolt,
    S eszek. Viszlát Higgs bozonok!”

    illusztrálva:
    fradyendre.blogspot.hu/2012/07/higgs-bozonok.html
    🙂

  14. @wmiki:
    Ezek a tudósok már csak ilyenek.
    A múltkor is megdobálta egy halom atomfizikus a Szélsőjobboldali Tudományos Konferencia résztvevőit Molotov-koktéllal, mert azok csak békésen tanácskoztak, örültek a rengeteg iskolai végzettségüknek, ezek a gaz atomtudósok pedig elkeseredésükben, hogy nekik csak néhány Nobel-díj jutott, az erőszakhoz folyamodtak.

  15. @wmiki: Úgy látszik te csak ezt az egy mondatot magoltad be az iskolai éveid alatt. De akkor leírom én is csak, hogy ne maradjak ki a sorból:
    A tudomány nem tévedhetetlen és ne is hiszi magát annak. Te hiszed magad annak, és a vallás. Ébresztő. Vagy inkább jó éjszakát…

  16. @Kis ember: 😡
    hát erről az esetről én nem hallottam, nyilván elhallgatta a tudjukkik által irányított media, de nem lep meg a dolog…

    az közismert tény, hogy az atombombát is tudósok fejlesztették ki, láttuk milyen céllal :s

    @Sam the Ace: :0
    ha nem tévedhetetlen a tudomány, akkor miért kell bemagolni a tanait, szent igazságként állami intézményekben? …és….

    felsorolnád azokat a jelenlegi tudományos tanokat, amik tévedések, és igazolnád is az állításaidat?