Informatikusok bebizonyították: a csekkadót lényegében lehetetlen teljes egészében kifizetni, az egy életre szól.

„Úgynevezett végtelen ciklust, vagy rekurziót okoz a csekkadó befizetése” – magyarázta Kovács Arnold informatikus munkatársunknak.

Mint Kovács elmondta, a tervek szerint minden csekkes befizetés után adót kell majd fizetni. Mondjuk, befizetünk 5000 forintot, amire kivetnek 10 forint adót. Ha ezt az adót is csekken akarjuk befizetni, akkor azután megint csak adót kell fizetni, amit ha csekken fizetünk, akkor kezdődik az egész előről.

„A sokadik ciklus végén már csak milliomod forintokról lenne szó, amit nyilván 1 forintra fognak kerekíteni. Ezt az 1 forintot viszont életünk végéig kell fizetnünk, hiszen minden 1 forint adó befizetése újabb 1 forint befizetésével fog járni. És akkor még csak egyetlen eredeti csekk befizetéséről beszéltünk.”

Mindebből informatikában járatlan munkatársunk csak annyit értett meg, hogy itt valakit nagyon tokán kéne baszni egy döglött kékbálnával.

35 KOMMENT

  1. Mint informatikus ehez annyit füznék hozzá, hogy már a negyedik körben egymilliomod forint alatti összeget kéne befizetni, ugyanis:

    5000 / 500 = 10

    10/500 = 0,02

    0,02/500 = 0,00004

    0,00004/500 = 0,00000008

  2. Amúgy a csekk soha nem volt ingyen, ez már évtizedes dolog. Se a sárga, se a rózsaszín. Csak a sárgát eddig az fizette, aki kapta, a rózsaszínűt pedig az, aki feladta. Szegény szolgáltatóknak sanyarú a sorsuk, így ott spórolnak, ahol tudnak. Aszt mondják, hogy márpedig ők nem fizetik a Postának a sárga csekket, fizesse a kuncsaft.

  3. Nyitsz egy számlát külföldön és nem fizetsz semmit amikor utalsz.
    A magyar bank fogja csak levonni a külföldi nem.
    Azt megtiltani hogy külföldről utalja be valaki a gázszámláját, egyenlő lenne a “vasfüggönnyel”.
    A HUF-EUR árfolyamváltozás miatt pedig akár nyerhetsz is a dolgon ha jókor utalsz.
    Nem?

  4. Váncsa Istvántól elnézést kérek, én olyankor alszom. Viszont, hogy tényszerűek maradjunk (höhö, hírcsárdán? minek, szóval) 1 forintot nem kell kerekíteni sehova utalásnál. Úgyhogy minden úgy igaz, ahogy mi hazudjuk.

  5. A világegyetem-begyetem entrópiája pedig igenis növekszik. Az ősrobbanásnál se bank se csekk, se semmi nem volt még. Aztán lett bank, később csekk, még később csekkadó. Várhatóan lesz csekkadó-félbruttósítás, majd csekk-einstandolás. De mi jön mindezek után? Ki tudja?

  6. Érezhetően gyengül az oktatás, ha a megkérdezett informatikusok nem ismerték a végtelen mértani sor összegképletét.

    Pl. a példa 2 ezrelékes adójával számolva, Matolcsynak eccerűen az első befizetendő összeg 1/(1-0.002) – 1 = 0.002004008… részét átutalva egyszerre elintézhetjük az egész végtelen átutalást, jelentős mennyiségű (végtelen) papírt spórolva ezzel.

  7. És ha 10 helyett 20 forintot utalok? A visszajáró összeget vissza kell utalniuk, amivel már ők is végtelen ciklusba kerülnek. És ha a két végtelen ciklus merőleges egymásra, akkor megszakad a tér-idő folytonossága, és a keletkezett féregjáraton átjuthatunk egy párhuzamos univerzumba…
    …ahol Prof. Schmitt Pál kölcsönt ad az IMF-nek, például…

  8. @HalivudEstevez: Az egyébként is annyi. Ugyanis:

    1 = 1 /9
    1/9 = 0,111111111… (végtelen tizedestört, mely végig csupa 1-esből áll) *9
    1 = 0,9999999… (végtelen tizedestört, mely végig csupa 9-esből áll).

    Ha a 0,9999999… -hez bármilyen kicsi számot adsz hozzá, 1-nél nagyobb lesz az eredmény…

    :o)

  9. @magpie65: jobban belegondolva matematikailag nézve

    0,99999999… és 1 között végtelenül kicsi a különbség…
    … de számítógép … nem is tud végtelent, végtelentizedest úgy igazából, biteken ábrázolni. vagy már nemtom, belezavarodtam. Túl sokat jártam progmatra… vagy túl keveset.

  10. Hát, én csak annyit tudok biztosan, hogy az “informatikában járatlan munkatárs” a politikában / közéletben viszont nagyon is otthon van!

    A javaslatával legalábbis végtelenül egyet tudok érteni!

  11. @Sixy: ja, hogy ő is kérdést írt… 😀
    ..de én nem így, hanem úgy, hogy most akkor a balneológiás sztoriból most nekik pont csattanó maradt ki, vagy csak ilyen jó a pókerarcuk. 🙂