Pillanatok alatt bejárta a világsajtót ez a Brazíliában készített kép, amely a kajapó indiánok törzsfőnökét ábrázolja, amint igen nehéz helyzetbe kerül.

"Népem mindig világossal volt, népem mindig kezdett. Most mi vagyunk sötét, nem tudjuk, mi történni" – írta le a szomorú helyzetet Raoni törzsfőnök. A kép villámgyorsan bejárta a világsajtót és rámutatott: Brazíliát a világ többi országánál jobban sújtják a síró férfiakról készült képek.  

18 KOMMENT

  1. Ehhez meg jóideig nem lehetett hozzászólni!
    A keresztbe sakk igen elmés változat. Így még nem próbáltam.
    Ez a francia után az indián sakk?
    Mindenki játszik mindkét színnel. Nagyon demokratikus.
    Sírhat is szegény. De lehet, hogy gondolkodik, melyikkel van végül is.
    Mindig a világos nyit, de most ki lép először?
    Igy belelátnak egymás lapjaiba, ha kártyáznának.
    Az a vietnami rab meg hátrakötött kézzel beleköp a játékba.
    Az indián pedig gusztustalannak tartja, nézni sem bírja,
    vagy süt a nap a szemébe.
    Jól áll neki a kiterített súrolőkefe.

  2. Sziasztok!

    Szeretem a Hírcsárdát, mert általában nagyon szórakoztatónak találom, és szellemesnek is. Ez akkor van így, amikor a vicces kép, és hozzá a szöveg, akkor is humoros marad, ha az eredeti helyzetet, tartalmat nézzük. Ez az eset nagyon kivételes, mert az eredeti helyzetben semmi humoros nincsen, és ez az egész bejegyzés csak annyiról szól, hogy egy primitív embertől éppen annyi tellett, hogy egy lefelé bámuló öregember képéhez egy sakktáblát illesszen. Minden más tekintetben undorító. A kép eredeti történetével FB-n találkoztam, az alábbi formában:

    Remélem ez a kép beutazza a világot . . .

    “Amíg az újságok és a televízió másról sem beszél, mint a celebek életéről a Kayapo indián törzsfőnöknek élete legrosszabb hírével kell szembenéznie: Dilma, “Brazília új miniszterelnöke engedélyt adott egy óriási vízi erőmű létesítésére (a harmadik legnagyobb a világon). Ez egyben a halálos ítélete a völgyben élő embereknek mert a gát létesítése 400,000 hektár erdőt fog hullámsírba temetni. Több mint 40.000 bennszülött indiánnak kell új otthont keresnie. Ezzel egyetemben megsemmisül a természetes környezet, az elpusztult erdőkkel együtt sok faj fog eltűnni a föld színéről.”

    Az egészben az a legmegrendítőbb ami miatt szégyellem, hogy a nyugati civilizációhoz tartozom, ahogy a Kayapo törzsfőnök reagált a történtekre, amikor meghallotta a döntést. Az emberi méltóságát sárba tiporva reménytelenül ült szemben a kapitalista “haladással” a modern, rablógazdaságot támogató civilizációval, ami nem fogad el más értékrendet. De tudjuk, hogy egy kép többet ér ezer szónál, megmutatja a valódi igazságot, mi az ára a nagytőkés gondolkodásnak, amit a “minőségi életnek” nevezett oltáron áldozunk fel.

    Írd alá az AVAAZ petícióját, hogy leállítsák a gát építését:

    http://www.avaaz.org/en/amazon_under_threat/

    Itt az ideje, hogy felébredjünk.

    V.

  3. A bálnákat is meg kéne menteni, meg a heringeket is.
    Aztán a jegesmedvéket, az olvadó glecsereket, meg az esőerdőket.
    Álljt kell parancsolni a terjeszkedő sivatagoknak.
    Tiltakozni kell a napkitörések ellen.
    Én már ki is ültem a kapuba, talpig súrolókefében, és sírok.
    A sok szemét arra járó meg kiröhög.
    Értem én, persze hogy értem. Igaza is van.
    Az összes képet be lehetne tiltani a HCS-án, mind sértő lehet valakinek.
    Nem beszélve a kommentekről.
    Ki jár a templomba Marxot idézni a hívőknek?

  4. @kittrabi: Egy dologban tévedsz. Megmenteni senkit és semmit sem kell ezek közül, viszont életben hagyni, nem elpusztítani azt jó lenne. Nagy különbség! És persze értem én, hogy “mit tudunk mi ez ellen tenni?”, de minél több ember kezd el gondolkodni, annál több esélyünk van, ugyanis mi alakítjuk a világot ilyenné, olyanná…

  5. @4trASS:
    Gondolod, hogy én a természetgyilkosok oldalán állok?
    Ez itt szimpla ökörködés, nem természetvédelmi szakdolgozat.
    Ezzel csak nem sodróm katasztrófába a földet?
    Én sepciel egy bálnát sem öltem meg, megmenteni sem tudok,
    mert nem férne bele a fürdőkádba. Plankton helyett jó neki a tubifex?
    Megmentés = megmentés a kipusztulás(titás) elől. Különbség igy = 0.
    Én má’ agyon gondókodom magam az ügyben, nem tudom láccik-é
    arrafelé?
    Az viszont nagyon ronda dolog tőletek, amit csináltatok az alakítással.
    Azonnal hagyjátok abba!!! :-))))))

  6. @kittrabi: Dehogy gondolom. Én igazából teljesen elvonatkoztattam a hírcsárdától, mert nagyon bírom őket. Ez speciel szerintem szar lett… Csak arra reagáltam, hogy “megmenteni”. Ugye mindent meg akarunk menteni, miután a szakadék szélére löktük, ez megy most. Pontosabban senki nem akarja, csak ezt hazudják 😀

    Szóval nem ellened akartam felszólalni, nem tudom értesz-e. De azt a legjobb hozzáállás, hogy úgy sem lehet mit tenni, mert sok emberből lesz a társadalom. Ezt a mai Magyarországon nagyon szépen meg lehet figyelni. Senki sem hibás, senki sem tehet semmiért, a politikusok a gonoszok. Naja, csak 1 ropiért kilopjuk 1más szemét, és az autós anyázza a bringást és fordítva, a metrón meg fellököd az embert, mindig a másik a hülye, nics felelősségtudat. Ilyen értelemben gondoltam, amit írtam, de már túl hosszú lett, úghogy menekülök 😀

  7. @anonViktor:
    A kép eredeti története KAMU.

    Bár a gát története valós, de a sírós kép leírását propaganda célból hamisították. A magyarok meg behabzsolták, két pofára. A törzsfőnök valójában családi ok, egy régi rokon viszontlátása miatt sír.
    http://www.urbanlegends.hu/2012/02/miert-sir-az-indian-torzsfonok/
    http://www.origo.hu/techbazis/internet/20120217-oromeben-sir-a-gat-ellen-tiltakozo-facebookos-indian.html

    Szóval Hírcsárda WINs again!

  8. @4trASS: Az AVAAZ (vagy a Facebook-közönség) költött egy képaláírást, ami “neki” tetszett, és egy adott célt szolgál (terjesztés). Meg a Hírcsárda is pontosan ugyanezt csinálta (cél: szórakoztatás).

    Miért kéne elítélni az egyiket és a másikat nem? Nincs semmi bajom a sztorival, szép és jó, csak nincs köze az adott képhez. Ahogy mondjuk egy sakktáblának sincs. Erről szólt – számomra – ez a paródia.

    Béke!

  9. @Vaandor: Nem ítéltem el semmit. Nekem egyszerűen nem tetszett, de értem a te álláspontodat is. Csak, ha kicsit komolyabban vesszük (ami persze egy paródiánál nem feltétlenül fontos), akkor nem értem, hogy miért pont olyan dolgot parodizál a Hírcsárda, ami alapjában véve inkább szomorú. Persze ez sem feltétlenül igaz, nehéz ezt megfogalmazni, de valahogy úgy érzem, hogy az ilyen helyzetekre nem ez a legjobb megoldás. De ez is csak egy vélemény, a Hírcsárdát meg tényleg nem akarom elítélni, mert bírom őket, nem is írtam ilyesmit…