Sok utas panaszkodott, hogy a 4-6-os villamosok az idén nyáron megteltek fingszaggal. A BKV szerint ez tévedés. Mérésekkel igazolták, hogy ez nincs így, ez még a tavalyi fingszag.

A 4-6-os vonalán közlekedő Combinókba lépve az utasokat egész nyáron kellemes hűvösség és légkondicionált fingszag fogadta. A bajt tovább tetézte, hogy a villamosokon nem szabad kinyitni az ablakokat, a fingást viszont nem tiltja a BKV utazási szabályzata. A villamosokat gyártó Siemens szerint a Combinók nem fokozzák a bélgáz képződést, így nem tudják, hogy mi lehet a kellemetlen szagok oka.

A BKV a panaszokra reagálva a jövő évben fingszagszűrőt épít a Combinókba, ami ellen tiltakozását fejezte ki a Légkondicionált Fingszag Kedvelők Alapítványa (LÉFIKA). „A LÉFIKA tagsága szerint emberi jog fingszagban utazni, a nyári melegben pedig a 23 fokos bélgázszag kifejezetten kellemes” – áll a LÉFIKA közleményében. A LÉFIKA közleményében egyébként egyedülálló módon egy hirdetés is szerepel, amiben modern fingszaghűtőket árulnak kedvezménnyel.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Vitézy Dávid emlékcsoportja alternatív javaslatokkal is szolgált. Szerintük felesleges milliókat költeni a szűrökre, ehelyett egyszerűen az ablakok csukva tartására figyelmeztető bemondás helyett megkérhetnék az utasokat, hogy ne fingjanak a kocsikba, vagy ha ez nem megoldható, akkor kialakíthatnának egy „büdösséggel élőknek” fenntartott részt minden villamoson. A legolcsóbb persze a Combinók rendszeres szellőztetése lenne, de ezt senki nem merte javasolni, mert elképzelhetetlen, hogy a BKV-nál mindenki annyira hülye legyen, hogy ez nem jutott eszükbe.

34 KOMMENT

  1. Humorizálhatunk, de az igazság az, hogy időnként a klímaszűrőket cserélni kellene, mert egy idő után X fingját Y, Y fingját X szagolja, Illetve nem egy idő után, hanem már most. Gondolom papíron minden trendben, szűrő havonta cserélve, stb, stb.

  2. Egy vicc jut eszembe: villamoson valaki megkérdezi a mellette állót: – Uram, maga fingott? – Természetesen. Csak nem képzeli, hogy én mindig ilyen büdös vagyok?

  3. Én ma közel jártam a hányáshoz a 33-as buszon – a hátsó rész időnként csöves transportot végez, de sajna a szag jól kötődik mindenhez.

    Azon filóztam vajon az utastársaim rossz néven vennék ha egy Ousttal – ami köztudottan eliminálja a szagbombákat- szállnék fel naponta és fújnék egyet körbe? Vagy rábeszélném a gyártó céget hogy helyezzen ki “termékmintákat” – szerintem igazán jó marketinges fogás lenne…

    Am volt nálunk egy buszsofőr nyáron akinél a busz elejét finom citrusillat lengte be – gondolom már nem bírta tovább a nyári izzadt fürdetlen népszagot…

  4. @picitatu: HA nem bírod a nép szagát,miért jársz busszal…?!
    neked az állatkertbe lenne a lakhelyed!kilógtál?na azért pici v. felnőtt tatu…..az mindegy,ti sem rózsa illatotokról vagytok híresek! úgy,hogy ne reklamálj…….

  5. @venszivar: neked meg mi bajod? senki se szeret a bűzben utazni, vagy esetleg neked bejön, erre izgulsz?

    és igenis reklamálok, mint minden más normális utas aki ennyi pénzt kifizet és ilyen körülmények között utazik…
    jah és talán nincs autóm szal marad a busz.

    /btw izzadtságszagú nekem ez a komment- ha már szagoknál tartunk- állj le a trollkodással… állatkert… xDxD

  6. @picitatu: te félnótás,azt se tudod,milyen blogba vagy.ez nem a bkv panasz iroda……..én az utolsó 10-15 évbe,ha háromszor ültem tömegközlekedési szarságon……akkor is csak “kíváncsiságból”.
    a végén nagyon elveted a sulykot,te rühes tetvedék,senkiházi,szarjakló,lúzer.