Nemrég újabb elismerést kapott a magyar gasztronómia, az Onyx étterem érdemelt ki egy csillagot a rangos Michelin-útikönyvben. Természetesen a HírCsárda is megnézte magának a helyet.

A fővárosi étterembe gasztronómiai szakértőnket, Lakatus Endre Istvánt küldtük el, viszont sajnálatos módon nem sikerült bejutnia a felkapott helyre, mivel öltözéke nem felelt meg a dresscode-nak. Így törzshelyén, az újpesti Angyal Büfében néztük át közösen az étterem étlapját Pista bával.

(képünkön: illusztrátorunkat is megzavarta az étterem neve, aminek természetesen semmi köze a híres New York-i hip-hop csapathoz, az Onyx-hoz. Pista bá egyébként az mutatja, hogy Michelin-csillagos étteremből már kettő is van a városban, de Angyal Büféből csak egy!)

HírCsárda: Önnek, mint gasztronómiában jártas szakembernek, mi volt az első gondolata az Onyx étteremmel és a Michelin-csillaggal kapcsolatban?

Lakatus Endre István: Na, eddig olyan helyes gyereknek tűntél, most meg beszélsz itt össze-vissza. Két szót értettem ebből, gondolat és étterem…

Az Onyx nevű étteremről volt szó, ahová pár napja küldtük el. Ők nemrég egy nagyon fontos elismerést kaptak.

Na hát először is, szerintem igencsak ritka, hogy egy ilyen pucc helyet egy bokszos repp vagy mi a tököm zenekarról nevezzenek el. Jó tíz éve még automatikusan lendült a lapátom, ha megláttam egy huligánt Onyx-feliratú pólóban, most meg elit étterem, meg a faszom. Azt se értem, hogy mi köze a gumigyárnak a főzéshez. Akkor már lehetne Mária-csillag a feleségem után, meztelenül ő is majdnem úgy néz ki, mint az a hurkás fehér kabalafigura, sőt, még gonoszabbul.

A Michelin szponzorálta az első ilyen útikönyvet. Az egy csillag az jelenti, hogy az étterem az adott város kiemelkedő helye. A három csillag meg azt, hogy az adott étterem annyira különleges, hogy akár érdemes odautazni egy másik országból, annyira egyedi az étel, amit ott kapunk.

Na, akkor a gyulai Pacal Csárda kapásból három csillagos, pubikám. Én ott láttam olyat, hogy még a madártejet is a ledarált tegnapi pörköltmaradékból készítették. Ha van ilyen máshol a világban, akkor megeszem a bakancsomat, baszod.

Még mielőtt elmélyednénk a fogások elemzésében, lát valami érdekességet, amiről feltétlen beszélnünk kell?

Igen, hogy van borlap, ez pedig kurva nagy hiba. Elmondtam már nektek ezerszer, hogy gyümölcslevet igyanak a gyerekek, bassza meg, az igazi alkohol kőolajból készül! Az All We Got Iz Us lemez amúgy is egy rakat szar volt, szóval nem ez lesz az új törzshelyem, az biztos.

Valószínűleg semmi köze a helyhez a New York-i hip-hop csapathoz, de nézzük inkább az élőételeket!

Szopós malac, ennek már a neve is jó, érted, bár nem tudom mi az a carpaccio meg a panna cotta, de ha nem veszem őket észre vagy ki lehet tolni a tányér szélére, akkor nem is baj. Ez a vaníliával ízesített tatár is jó, bár meg nem enném, de ha így kevesebb lesz a bevándorló, akkor tőlem vághatják őket kilóra. A libamáj tortájukat viszont kenjék a hajukra. Nem értem, hogy miért kell olyan ótvaros külföldi baszomány neveket használni. Sült vagy főtt, oszt jónapot, nem? Azt írják oda, hogy folyik-e, akkor tudom, hogy kell hozzá kanál. Hülyeség az egész, de hát ilyen névvel… Lehetne inkább Omega, az se magyar, de legalább értjük, és a Kóbor Jani ezerszer hitelesebb arc, mint Sticky Fingaz.

Milyen főételt választana?

Szopós malac itt is, ráadásul véres hurkával, bár ezt a sarki hentesnél is megkapom, és ott nem basszák össze almával meg hagymalekvárral, úgyhogy ezeket biztosan nem fogom kérni hozzá. És a szakács jobban teszi, ha nem sértődik meg, mert ha előránt egy fagyasztott bagettet, én gyorsabb leszek a lapátommal. Desszertnek meg jöhet a rum baba, vagy mi, a rumon kívül semmit nem értek, de azt legalább ismerem, és bármi is legyen az a Colada, a pina engem már nem mozgat meg. Na, úgyhogy már rendelheted is, a futár udvariasan kopogjon az Angyal ajtaján, a számlát meg te rendezed, mert ahogy nézem, még a Faggyús marha is kétszer annyiba kerül, mint a rokkantnyugdíjam. És mondd meg, hogy alufóliába csomagoljanak, az sokkal keleti partibb!

10 KOMMENT

  1. Valamiféle garabonciás vándordiák beesett egy Bretagne-i húsos ragura, erre felbolydult az egész ország.
    ONIYX! Mi a bánatot jelent az?
    Tavaly elvergődtem az Oktogonhoz, ahol régen volt egy jó kis étterem.
    Hát, most egy nagy büdös Sushi Planet figyel a helyén.
    Köptem is akkorát, mint egy nyitott imakönyv!

  2. Qurva nagy!!!!!!!!!!
    Öt Michelin csillagos duma!
    Azt azért elmesélhetné valaki, hogy lakott már jól ember abban a flancos étteremben, vagy itt is csak mutatósak az adagok, de nem kiadósak?

  3. De annyira menő! 20.000-ért kérhetsz menüsort és hozzá 180.000-ért champagne pezsgőt. Az a szánalmas kis executive chef és sous chef ( mert így hívják ám), azt hiszik őket értékelték, nem a haverok intézkedtek!
    Hiányolom a menüsorból a “Cseresznyefaforgácson füstölt cserebogarat blansírozott lószarral”,

  4. Mondjuk nem menő, hogy kihagytátok az interjúból Pista bá’ összegzését, amikor azt mondta: “Hányszor mondjam még el nektek, hülyegyerekek, hogy az étel nem játék!”

  5. Voltam ott én is. nem tetszett mert nem volt disznópacal és az itallapon nem szerepelt a kevert csak valami kűvé vagy mi a lószar.
    Különben is a Good Year sokkal jobb, mimt a Micheline.