Soha nem látott események a Parlamantben

Évvégi sorozatunkban rejtett összefüggéseket keresünk és megmutatjuk, mik voltak 2010 legfontosabb történései a HírCsárda szemszögéből. Elsőként a politikát vizsgáltuk.

A 2010-es év meghatározó eleme a parlamenti- és önkormányzati választások voltak, ezt valószínűleg akkor sem tagadhatjuk le, ha egy székhez kötöznek minket és maximum hangerőn üvöltetik Kozsó új albumát. Az év rosszul indult az MSZP-nek és az SZDSZ-nek is: míg utóbbi kétségbeesetten kereste, milyen új logóval foghatná meg mindkét választóját, előbbi szavazói bázisa is elillanni látszott.

Mindeközben a Fidesz gőzerővel készült a kormányzásra: már Orbán Viktor megkésett országértékelőjén látszott, milyen irányt kíván képviselni a párt győzelme esetén, és hogy a miniszterelnök-jelöltnek jól áll a kapucnis pulcsi. A választásokon később nyertes párt ebben az időszakban balszerencsés is volt: míg Répássy Róbert elszenvedte emlékezetes öklözőzsír-balesetét, Szijjártó Péter többször is rosszul lett, Orbán pedig heveny mellfájásra panaszkodott.

A Hagyó-botrány kirobbanása és a HírCsárda bátor interjúja után a Fidesz nyeregben érezhette magát, önbizalmuk pedig csak megsokszorozódott az áprilisi választási eredmények és a HírCsárda támogatásának ismeretében. A választások időszakát egyébként a Jobbik furának tűnő kijelentései és tervei uralták, majd májustól a Fidesz nekilátott Magyarország megreformálásának.

Bár Semjén Zsolt bárkás kijelentése komoly visszhangot nem kapott, Schmitt Pál államfővé, és mindenki más minden mássá való kinevezése annál inkább felkavarta a politika állóvizét. De hogy mi is történt, miután végre egy, a magyar nyelv ügyét szívén viselő köztársasági elnöke lett az országnak, és hogyan jön az egészhez Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Mogács Dániel, áttekintő évvégi sorozatunk következő részéből kiderül.

1 KOMMENT