Képünk nem illusztráció

A kormány most fogalmazza azt a törvényjavaslatot, amely alapján az Alkotmánybíróság alkotmányossági kérdésekben nem, csupán mezőgazdasági kártevőkkel szemben járhatna el.

Az Alkotmánybíróság jogkörszűkítésében a kormány egészen odáig menne, hogy a taláros testület csupán olyan kártevőkkel szemben léphessen fel, amelyek a gazdáknak sok gondot okoznak; velük szemben is csak az Alkotmány alapján, vagyis ha egy levéltetű megrágott egy levelet, az Alkotmánybíróság csak akkor léphet fel ellene, ha azzal levéltitkot is sértett.

Az Alkotmánybíróság emellett rögtönítélő bíróságként fogja járni a főváros utcáit, és elveszik az indokolatlanul használt rokkantkártyákat, miközben véletlenszerűen egyik vagy másik bíró három és fél órás szóbeli indokolást vagy különvéleményt fogalmaz meg. Szintén új feladat lesz, hogy az Alkotmánybíróság épülete elé felfestett ugróiskolával kapcsolatos szabályokat tisztázza a testület, és ha rajtuk vagy a hivatali alkalmazottaikon kívül más próbál meg játszani az ugróiskolával, azt felelősségre vonják.

Az alkotmánybírák sofőrjei is jogköröket kaphatnak: így például veszélyes közlekedési helyzetekben maguk dönthetik el, kinek van elsőbbsége. A megnyirbált jogköröket az új jogkörök kellőképp kiegészítik, így feltehetően zökkenőmentesen működhet tovább a taláros testület.

6 KOMMENT

  1. A talléros testülep prioritásokat is meghatározhat az ártalmatlan, vagy annak látszó és a különösen veszélyes levél-és körlevéltetvek esetében, figyelemmel a puffadtszemű alcsúti lázárbogár új, nehezen irtható mutánsára: Ez a kártevő még a mezei hoffmannrózsa levelezésében is kárt tud okozni megfelelő spermetezőszer hiányában.