Két hete Sopronban akadtak egy késő XVIII. sz.-i svédasztalra, és annak korabeli fotójára

Egy rajtaütésszerű feltáráson régészek XV. századi svédasztalra bukkantak a balatonarácsi Hal-lak Panzióban. A svédasztalon olyan Mátyás-korabeli csemegék is megtalálhatók voltak, amelyeket ma már nem is ismer a gasztronómia.

A régészek egy szomszédos útépítés előmunkálataira igyekeztek, amikor úgy döntöttek, az éjszakát inkább a barátságos panzióban töltik. A reggeliig eseménytelenül zajlott az ott-tartózkodás, ám a svédasztalnál a régészek őszintén megdöbbentek. Először egy csévingben Horthy-korabeli tengerész-gombokra, majd egy réteg alatt 12 korábbi ételrétegre bukkantak, amelyek közül a legalsó Mátyás korából származó reneszánsz grenadírmars különlegesség volt. „Éreztük, hogy nem mindennapi lelettel állunk szemben.

A müzlis tálak alatt talált avar korabeli halomsírra már a részletesebb feltárások során bukkantak, ahogy arra a római kori Cézár salátára is, amiből akár maga a névadó is fogyaszthatott volna. A feltárásokat az ÁNTSZ bevonásával folytatják, ám a gazdag leletanyag a nemzetközi sajtót és a panzió vendégeit meglepte.

10 KOMMENT

  1. mátyás idejéből egyetlen reneszánsz fogadósról tudunk: Janus Panzios volt a neve, most készül róla egy önéletrajzi ihletésű teleregény a stolbucival a főszerepben.

  2. Ej, bizony, szaftos kis sorozat van készülőben, melyben nem egyszerűen csak az európai hírű fogadós ételének, izé életének, de stólbuci autós karrierjének fontosabb állomásait is feldolgozzák, így az első rész címe: “Egy dunántúli mandulafáról” lesz.

  3. A Cézár-saláta névadójának azért nézzetek utána, mert a Julius keresztnevű uralkodóhoz nem sok köze van, egy korokkal későbbi szakácsmesterhez viszont annál inkább.

  4. Visszaolvasva a saját hozzászólásomat, rögtön bele is kötnék ebbe is, természetesen a Julius sem keresztnév az adott esetben, hanem nemzetség jelölő, azaz inkább családnév, de sebaj.

  5. korovjovnak: tedd idézőjelbe oszt jó lesz, nehogy már történeti hűségre törekedj, hát ez a Hírcsárda!
    Majd helyesbítünk, ha megérdemled, különben is ma van a Lángoló kacsák világnapja, ünnepelj!
    Jelszó: Don’t worry, be happy

  6. úgy látom egyre nagyobb a meglepődés és a helyreigazítási igyekezet…..
    mindenkinek, még egyszer: ez egy

    ÁLHÍR-PORTÁL

    és a szórakoztatásunkra jött létre, még mielőtt valaki a Larousseból kezd cáfolatokat gyűjteni…..

    na, most akkor mehetünk tovább ……egyelőre…..

  7. Ha nem lett volna feltűnő, csupa ál-helyreigazítást láttál. Egyébként szeretem a kacsasültet, bár mindig elrontják dinsztelt káposztával, amit viszont nem szeretek. És őszintén szólva fogalmam sincs, hogy Mátyás király korában volt-e már dinsztelt káposzta Európában, de majd talán a kalendáriumból megtudjuk, hogy mióta nem tudjuk, hogy mióta nincs fogalmunk sem róla, hogy volt-e Mátyás király korában dinsztelt káposzta a kacsasülthöz.