Itt nincs helye szegényeknek

Harmadik világbeli és kelet-európai létminimum alatt élő felnőtteket és gyerekeket vezettek körbe a Burdzs Dubaj épületben és környékén. Az egynapos kirándulás célja az volt, hogy rádöbbentsék a szegény sorsú embereket arra, hogy kemény munkával minden elérhető.

A Kelet-Ukrajnából és Indiából érkezett nincsteleneknek megmutatták a világ legmagasabb épületében megnyíló Armani szállodát, a hozzá tartozó éttermeket és uszodákat, valamint az épület körüli parkot és szökőkutat. A vendégek részt vehettek egy előadáson, ahol színes táblázatokon és grafikonokon mutatták meg, hogy pontosan mennyibe is került mindez, és hogy abból a pénzből mennyi minden hasznosat lehetett volna építeni máshol a világban. Számítógépes szimulációkkal azt is megmutatták, hogyan is nézne ki az ő életük, ha az építésre szánt pénz akár egytizedét nekik adták volna, például utak, kórházak vagy iskolák építésére.

A tisztánlátás végett a vendégeknek azt is elmondták: valószínű, hogy az egész nem fog megtérülni, csupán azért építették fel, mert megtehették, és ennyi fölösleges pénzük van. Az előadás végén egy helyi sejk még fel is gyújtott 2 millió dollárt egy hordóban, majd belefosott egy ötezer euróval teli vödörbe.

A nap zárásaként a látogatók betekintést nyerhettek a szálloda négy Michelin-csillagos konyhájára, majd kaptak fejenként egy útravaló csomagot a maradékból, és kitoloncolták őket az országból. A szervezők szerint sikeres és hasznos volt a túra, és ezentúl minden hónapban legalább egyszer megismétlik, más-más országbeli résztvevőkkel.

2 KOMMENT

  1. Hogyan (how to, how it’s made, discovery, Mythbuster) lehet jelentkezni a kirándulásra? Hátha egy másik (another, más, gay, meleg, SZDSZ) fejletlen, Kelet-Európai/balkáni országból (jelen esetben Agyarország) is választanak (választás, csalás, hazudás, ROFL) résztvevőket!