A gyerekek sokáig bíztak a miniállam legfőbb vonzó erejében.

nutt
Paul McLaw bíboros a semmibe vezető beszerzőkörúton.

Futótűzként kezdett terjedni a vatikáni online imaláncban: a Nutella bezárja a legnagyobb gyárát. Mivel most zajlik Vatikánvárosban a sok résztvevős “Kiskorúak védelme” találkozó, a kereskedők egymást taposva menekültek a miniállamból a hiánytól rettegők rohama miatt. Volt olyan negyed, ahol már a bejelentést napján sem volt a kisgyerekek kedvencéből.

 „Ahogy megszisszent a Nutellás-üveg, már rohantak hozzánk a kórista kisfiúk… Egyem azt a csöpp kis tarpofájukat. Most meg… Mivel hívjam őket? Pőre ostyával?! Mindegy, talán a tárgyaláson megjelennek a kis barátaink, de nem hiszek én már semmiben…”

– mesélte egy résztvevő, aki csalódottságában már fel is tette a Szent Péter-bazilika gyóntatófülkéjét az Airbnb-re.

A magányos esték gondolatán túl azért is szomorúak, mert úgy érzik, becsapták a Vatikánba csábított külföldi vendégeket.

„Hát én nem állok meg a washingtoni érsekek előtt… Fűt-fát ígértünk, erre itt csak ráncoshátú 14 évesek ministrálnak. Szállóvendégeink pedig egyedül nézik a szobáikban a milky wayt. Szégyen…”

– mondta egy chilei-vatikáni kettőspüspök.

A többség megpróbálja pótolni a hívogató édességet.

„Sok csokifajtával próbálkoztunk, de egyelőre semmi. Állítólag az egyik püspöknek összejött egy hibátlan 8 éves egy Mars-szelettel, de ezt még nem erősítették meg”

– nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő írországi bíboros, aki kínjában a Sixtus-kápolnáról vakargatja le a Raffaello freskókat falikárpitot, hátha a névre ráharapnak.

Szerencsére sorra érkeznek a humanitárius adományok, Magyarország Sport szelettel és Kapucínerrel segít, a svájciak pedig több raklapnyi Milka Hug Me-vel, a németek viszont jelezték, diplomáciai okokból inkább nem küldenek több Kinder csokit.