A kutatáshoz és a tenderezéshez is elengedhetetlen lesz.

A magyar kormány nemrég nyelv-vizsgához kötötte a felsőoktatási felvételit, de ez csak a jéghegy csúcsa: egy új módosító indítvány szerint magának a munkavállalásnak is ez lenne a feltétele.

A nyelv-vizsgára a belépő egy orientációs alapfelmérő lesz, hogy kiderüljön, a jelentkező a megfelelő helyre tudja-e irányítani a nyelvét.

„Elég könnyen bejutottam, én csak fideszes segget nyalok, így már eléggé nagy fórral érkeztem a felmérőre. Remélem, a vizsgán sem lesz gond, a nyelvem kirobbanó formában van!” – nyilatkozta az egyik jelentkező, aki szinte biztos, hogy sikeres vizsgát tesz, mivel a felmérő után nem volt hajlandó megtörölni a száját.

Minden magyar abban reménykedik, hogy a legmagasabb, C-típust éri el a nyelve a vizsgán. Ez nem olyan nehéz, mint ahogy elsőre hangzik: a vizsgákon elsősorban a nyelv hosszát és szívósságát pontozzák, minél mélyebbre hatol be a kormánypárti szereplők és kiskirályok alnyílásaiba, és minél tovább képes ott kényeztető munkát kifejteni, annál magasabb pontszámra számíthat a vizsgázó.

Fontos, hogy a felsőfokhoz, így későbbiekben a pénzkereséshez, elengedhetetlen, hogy a jelentkező nyelve ruganyos legyen, könnyel alkalmazkodjon a táguló/szűkülő végbélgyűrűkhöz, illetve, hogy állandóan nedves legyen, hogy a célszemély a maximális élvezetet lelje benne. A nyelv vizsgáját egyébként naponta meg kell majd újítani, kivéve, ha a vizsgált szerv nem mozdul ki a neki megadatott Fidesz-KDNP ülepből.

„Jobb, ha már fiatal korban tudatosul, hogyan lehet érvényesülni! Bármilyen területről is legyen szó, szigorú nyelv-vizsgákat várunk el mindenkitől, aki életben akar maradni valahogy. Ez lesz a feltétele a munkavállalásnak, de a pályázáshoz, tenderezéshez vagy a különböző kutatói feladatokhoz is először le kell vizsgáztatnia az állampolgár nyelvét. Egy jó, hosszú és fáradhatatlan nyelv a sikeres élet záloga!”

– nyilatkozta Hollik István (KDNP). A többszörös Nyelvtudományok Doktora hozzátette: edukációs jelleggel a bölcsődékben és az óvodákban elindítják a „Nyalóka”-programot, hogy az apró talpúak már pici koruktól kezdve felkészülhessenek az életre.

1 KOMMENT