intercity autobahn.jpgNovember elsejétől nemcsak helyjegyet kell venni az intercity vonatokon utazóknak, hanem autópálya-matricát is.

A MÁV-pénztárak már felkészültek a változásra, november elsejétől pályamatricákat is kiadnak, amelyeken nem a rendszámot, hanem a helyjegy számát kell azonosítóként megadni. Jó hír viszont, hogy egy tíznapos matricával tíz napig lehet vonatozni, de csak ugyanazon az ülőhelyen.

Szintén az autózás élményéhez közelíti a vonatozást, és egyben a büfékocsik hiányát is igyekszik betölteni az a döntés, amelynek értelmében az intercity-vonatok eztán minden olyan pályaszakaszon megállnak, ahonnan kevés (5-7km) sétával elérhető egy benzinkút, hogy az utasok frissítőket, szendvicseket és újságokat vehessenek.

Az átalakulás persze folyamatos, februártól várhatóan már nem is indítanak intercityket, hanem a megváltott helyjegyekkel a nagyobb fővárosi és vidéki pályaudvarok parkolóiban stoppolhatnak az utasok.

15 KOMMENT

  1. @czejp:
    Hmmm……
    A több millás megtakarításhoz az is hozzátartozik, hogy jövőre az intercity a kötelező matrica megvétele miatt teperhet az autópályán is.
    (Ha már a síneket is befektetik államkötvénybe …. )

  2. A brüsszeli szívatásokra válaszul a kormány bejelentette, hogy autópálya-matricát ezentúl csak 1000 éves időtartamra árusítanak, személyautóra az egyszerűség kedvéért 100 millió, teherautóra 10 milliárd forint egységáron. Piackutatók szerint Magyarországon a hátizsákos turizmus és a teherriksa forgalom nagyarányú fellendülése várható. A lovak és öszvérek ára is meredeken emelkedik.

    Brüsszel az új csomagra válaszként tízszeres összegű újabb csomagot kért, a matricahamisításból várhatóan óriási bevételre szert tevő nemzetközi al-kaloida tenorhálózat megerősödése miatti ellenintézkedések finanszírozására. Magyarország az újabb csomag helyett inkább botfülű szittya harcosokat küldene Brüsszelbe.

  3. @tobias2: Mindig csak ezek az idegenek szivatnak. Tatárok, törökök, németek, oroszok, most meg még a belgák is. Költözzünk át a Marsra és akkor végre fényes, szebb jövő várna ránk. Igaz, pénzt sem adna senki, de vissza sem kéne adni.

  4. Úgy hallottam, a helyjegy nem csak ülésszámot, hanem sorszámot is tartalmaz, amely szerint kell majd az utasoknak a szerelvényt tolni, hogy ne legyen már akkora az energiafelhasználás.