A módszerek is finomodtak

Feljebb minősítette hazánkat a Nemzetközi Valuta Alap (IMF). A szervezet szakértői szerint örömteli változások álltak be az országban az utóbbi években, és a kitűzött 96%-os korrupciós ráta akár már 2012-re megvalósulhat.

“Különösen örömteli az állami tendereknél tapasztalható növekedés.” – írja az IMF legújabb jelentése. A tanulmány szerint a visszacsorgatott juttatások mértéke 12%-kal, a nyom nélkül eltűnt pénzek összértéke pedig 8%-kal emelkedett az elmúlt fél évben. Oszkó Péter pénzügyminiszter sikerként értékelte a jelentést, és azt nyilatkozta: reméli, hogy egy esetleges Orbán-kormány nem szab majd gátat a korrupció növekedésének. Oszkó ezenfelül örömteli fejleménynek nevezte, hogy 2012-re akár az állami pénzek 96 százaléka is eltűnhet különféle kövér zsebekben.

Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa a kijelentésre sajtóközleményben reagált, bírálva a Bajnai-kormány korrupciós politikáját. A politikus szerint az utóbbi években az egészségügyben riasztóan visszaesett a hálapénz mértéke, és már a rendőröket sem lehet mindig megvesztegetni. “Az emberek nem találják az irataik közé rejtett ötezresek helyét a mai világban, a régmúlt értékeinek vissza kell jönnie egy új kormány irányítása alatt” – összegzett Mikola.