A kormány árstopja után olcsóbb lesz a cukor, a liszt, az olaj, a sertéscomb, a csirkemell és a tej – összeszedtük a legjobb pénztárcabarát recepteket.

Húsos-tojásmentes palacsinta
Nagyszerű étel lehet azoknak, akik szeretik a palacsinta legtöbb alkotóelemét, és azt, amikor egyszerre kétféle hús van egy ételben. A lisztet, cukrot és tejet összekeverjük, tésztává gyúrjuk. A tojást és a szódát kihagyjuk belőle, mert azok drágák, helyette viszont belereszeljük a csirkemell-darabokat. Teflonos serpenyőben kisütjük a “palacsintákat”, majd hirtelensült sertéscombbal díszítve tálaljuk – ez az étel annyira egyszerű, hogy ettől senkinek sem fog leesni a csuklójáról a másfél milliós óra!

Tejes csirkemell lisztes sertéscombbal
A csirkemellet a lehető legvékonyabb csíkokra vágjuk, serpenyőben elősütjük és magas falú tálba helyezzük. Egy lábost félig megtöltünk tejjel, felforraljuk egy cseppnyi olaj hozzáadása után (nem csak a színe lesz szebb, hanem az íze is). Majd ezt a lobogó keveréket a csirkecsíkokra öntjük. A korábban lisztben (a zsemlemorzsát most felejtsük el, megfizethetetlen) megforgatott, rusztikusra darabolt és teljesen elősütött sertéscombbal felitatjuk a maradék tejet. A vendégek könyörögni fognak a receptért, esetleg vesztegetéssel is megpróbálkoznak majd, ne hagyjuk!

Lisztes tejleves sous vide csirkefarhát feltéttel
Három-négy emberes marék lisztet megfuttatunk egy liter tejen (rizst is adhatunk hozzá ha van, de most úgysincs szezonja), közben lassú tűzön, vékony olajon 30 percig lefedve rotyogtatjuk a kicsontozott farhátot. Ha már kellően krémes, de nem túl sűrű a tejalaplé, akkor levesesbögrében kínáljuk, mellé szervírozzuk a farhátokat. Esetleg vékonyan, amolyan parmezán jelleggel (de anélkül) megbolondíthatjuk az egész kompozíciót cukorral, ám ez inkább csak az édesszájúaknak szól.

Csirkemellbe tekert cukros sertéscomb tejes étolaj vinaigrette-tel
Ki mondta, hogy jó áron nem ehetünk Michelin-csillagosat? Ezt a specialitást akár még a Karmelita menzáján is felszolgálnák, ha ott megfizethető ételeket árulnának: a cukros sertéscombot nem kell magyarázni, az viszont, hogy csirkemellbe tekerve tesszük a sütőbe, és egy laza tejes-étolajas öntetet habarunk hozzá, egy új szintre emeli a kompozíciót. Ha tudunk hozzá ingyen krumplit szerezni (március végén érdemes megpróbálni), akkor érdemes körbepakolni vele sütés előtt. Vegetáriánusok tésztával is helyettesíthetik a csirkét és a sertéscombot, de az ilyen úri huncutságokat hagyjuk meg a hisztérikus pesti ficsúroknak.

Csirke cukorágyon
Vérbeli ínyenc csemege desszert, de csak mértékkel fogyasszuk. Egy éppenhogy csillogóra kiolajozott tepsit megtöltünk cukorral és elsüllyesztjük benne a csirkemell darabokat (ha tudunk szerezni a piacon cukorbeteg csirkét az még jobb). Meglocsoljuk lendületesen és gazdagon tejjel, de épp csak annyira hogy a csirke ne legyen lötyögős a cukorban. Ezután a 250 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, amíg olyan barna nem lesz a teteje, mint az őseink vérétől átázott anyaföld. Ízlés szerint sertéscomb darabokkal tálaljuk. E recept különlegessége, hogy felcserélhető benne a csirkemell és a sertéscomb.

Újragondolt marhapörkölt
A marha nehéz, gyomrot határozottan megterhelő étel, ezért is inkább újragondoltuk a klasszikus receptet és jelentősen könnyítettünk rajta. Az egész konyhát bebüdösítő és arcátlan áron mért hagyma helyett olajon dinszteljünk 30 deka cukrot, és mielőtt odaragadna az egész a lábos falához felöntjük fél liter 2,8-as tejjel (figyeljünk oda, hogy nehogy 3,6-osat vegyünk, a pénztárcánk bánhatja). Ebben aztán puhára főzzük a kockára vágott csirkemellet (sertéscombot is használhatunk, de azzal kicsit nehezebb lesz a fogás). Ízlés szerint liszttel tálaljuk.