De indulnak a gyorstalpaló OKJ-s lélegeztetési tanfolyamok is, nincs miért izgulni.

A legfrissebb hírek szerint a Dél-pesti Centrumkórháznak és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek máris elfogyott a lélegeztetőkapacitása, miután már 18 beteget kell lélegeztetőgépen tartaniuk. Persze nincs nagy gond, hiszen a raktárakban áll 16 ezer Kínából befürkészett és beportyázott lélegeztetőgép.

AZ EMMI már ki is dolgozta a tervet, ami alapján az új betegeket a lélegeztetőgépeket tároló raktárakban fogják elhelyezni, hogy ne kelljen a gépek kicsomagolásával annyit bajlódni. “A raktárakban ugyan nincsen fűtés, de úgyis jó idő van még, szóval nincs ezzel probléma.” – mondta el a tervezettel kapcsolatban az EMMI portása, a minisztérium egyetlen munkatársa, aki hajlandó volt nyilatkozni.

A lélegeztetőgépek azonban önmagukban még nem oldják meg a krízist, mivel azok működtetéséhez szakképzett emberek is kellenek. Az EMMI megoldása erre az, hogy azokat, akik iskolaőrnek jelentkeztek, de nem találták őket alkalmasnak, azokat a lélegeztetőgépek kezelésére fogják kiképezni. Emellett OKJ-s gyorstalpaló lélegeztetőgép-kezelő tanfolyamok is indulnak, ahova bárki felvételt nyerhet, aki tud lélegezni, vagy látott-ismer valakit, aki tud lélegezni.

Jó eséllyel pályázhat a képzésre Tóth H. Géza is, aki iskolarendőrnek jelentkezett, de végül nem vették fel, mert

a vizsgára menet gyerekeket taposott szét.

Mint elmondta, nagyon örül a lehetőségnek, és szerinte

a lélegeztetőgép lényegében olyan, mint a gyerekek: ha megnyomod, kijön belőle a levegő, ha széthúzod, visszamegy, és ezt lábbal a legkönnyebb csinálni.