Németh Szilárd beterjesztette a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását szabályozó ún. I. Salátatörvényt, amellyel az egyre inkább „elharapódzó” növényevést akarja korlátozni, hosszabb távon megszüntetni.

62476701_335388973822804_29419185947803648_n

„Amikor eljövök otthonról, mindig megnézem, hogy elzártam-e a szívkoszorúeremet, de nem várható el mindenkitől ez a fajta tudatosság. Nekünk, politikusoknak kell az asztalra csapni, hisz a növények potenciális veszélyforrást jelentenek az emberekre és az állatokra egyaránt. Engem például a szívinfarktus kerülget, amikor almával kínálnak a nyúljás csülök után. Jön a Pride, akkor majd felvonulhatnak a vegák és a környezetvédők!” – mondta a Fidesz alelnöke.

A javaslat szerint a törvény megengedőbb lenne néhány zöldséggel, például az erős paprikával vagy a gyöngyhagymával szemben, illetve nem korlátozná az olyan hibridek fogyasztását, mint az almapaprika, viszont szigorúan tilos lenne a növények tömeges propagálása, akár a „saláta” fedőszóval – innen ered a törvény neve is.

A gyógyszeriparban is változtatásokat hozhat az új törvény, szinte biztos, hogy

a gyógynövényeket ki kell majd vonni a forgalomból, hogy a helyükre az univerzális pálinka vagy a tüdőre kenhető disznózsír lépjen,

illetve a minden heg és seb esetében gyógyító hatással bíró idő. Németh Szilárd javaslatára végre tb-támogatott lehet a koleszterintapasz, és a vastagbélrák-szűrésekre is elegendő lesz csak 30 évente elmenni.

A javaslatot biztos, hogy még kicsit faragni kell, hisz az EU-ban éppen ellenkező folyamatok mennek végbe, mindent növénynek nyilvánítanak, hogy továbbra is forgalmazhassák a növényvédő szereket. A jogharmonizáció miatt Magyarország kivenné a szabályozás alól a fűszernövényeket, kiemelten a sót és a borsot, ha az Unió cserébe elismeri, hogy a pacal is növény.

1 KOMMENT

  1. Nem is tudom, miért kértünk felmentést a mérgező írtószerekre, hisz látható, hogy kaszával meg nyíllal is szuperül védekezünk a szúnyogok, patkányok és poloskák ellen