homelesscamara.jpgA tegnap megszavazott kormányrendelet szerint a tagság kötelező lesz minden 18. életévét betöltött hajléktalannak. Az éves tagdíj befizetésének elmulasztása esetén először felszólítást postáznak ki.

A kamarai tagsággal több kedvezmény is jár. A tagok a sor elejére állhatnak a Blaha Lujza téri ételosztásnál, bár ennek nem lesz gyakorlati haszna, mivel csak kamarai tagok állhatnak majd sorba. A tagságihoz járó mágnescsíkos plasztikkártyával pedig bármelyik piros lámpa előtt kocsisorban koldulhatnak. A tagdíj befizetésének azonban elmulasztása kizárást von maga után, amely után az érintettnek meg kell szüntetnie a hajléktalan állapotot. Ha erre nincs módja, újra be kell lépnie a kamarába.

Nem célunk a hajléktalanság büntetése, csak rendezett jogi körülmények közé akarjuk terelni az út szélén hagyott embereket” – nyilatkozta Giró-Szász András kormányszóvivő.

27 KOMMENT

  1. Mekkora találmány ez az univerzális, “nem hagyunk senkit az út szélén” szlogen!
    A hajléktalanok esetén pl. annyit jelent, hogy mindenkit begyűjtenek.

  2. “8. rémkép

    Aztán álltam a sorban, mint a munkanélküliek. Zöld épület. Zöld szoba. Zöld emberek. Lassú toporgás. Majd az elől állóhoz szólt az íróasztali tisztviselő, papírt hajtogatva unottan és pecsételgetve:

    Tessék, Uram, ez a kiáltvány tartalmazza az élethez való jogát, 12 pontban.”

    (Diane di Prima: Tizenhárom rémkép)

  3. Gírószász legyen a hajléktal kamara elnök-szóvívője, mert ábrázatát,
    arcszörzetének kinézetét tekintve, nagyobb feltünés nélkül el tudna vegyülni köztük.
    Elnézést kérek az esetleg megbántott hajléktalanok ezreitől.

  4. A szerencsejáték ipar betiltása után itt a hajléktalan ipar jogos betiltása.
    Semmi állami bevétel nincs belőle, be kell tiltani. Tünjenek a pitsába!
    Há’ nem? Há’ De!
    Eccerü ez vazeg. Húzzanak el az uccáró’, oszt jónapot. Hajrá Vidi!Kimmaradok, hátha mégis bejutunk. Tolok 4 milliárdot a hungarofan portugáloknak is, szurkoljanak nekünk.
    Ez 500 kisebb lakás ára?
    Le van szarva, előbbre való a jóhírünk, meg a büszkeségünk.
    Ettől egyébként már biztosan több lesz a diplomás vazeg.
    Miért? Csak.
    Jövőre 150 milliárdot nyomunk a fociba, had legyen önfenntartó.
    Van itt pénz öcsém, ízirájder.
    Sanyi meg futkos a papírsárkány után, ami olyan mint a pna.

  5. A kamarazenekari tagsághoz be kell fizetni a kamarazenekari tagdíjat, vagy elég a kamarai?
    Jut eszembe, a valóság közelebb van, mint gondolnátok, ugyanis az egyéni vállalkozókat is kötelezték a kamarai regisztrációra évi 5000 forintért, amiért annyit kap, hogy megnézheti a kamara honlapját, meg felhívhatja őket telefonon. Broki.

  6. Nem célunk a hajléktalanság büntetése, csak rendezett jogi körülmények közé akarjuk terelni az út szélén hagyott embereket.

    Ők inkább azt akarnák, hogy lakásba tereljék őket. Woody Allen is megmondta: Nem a műveim által szeretnék halhatatlan lenni, hanem azáltal, hogy nem halok meg.

  7. @puszi: “azt akarnák, hogy lakásba tereljék őket”

    te butuska ! ez paradoxon, mert ha lakásba tereled akkor már nem hajléktalan…
    miért akarnád megszűntetni a hajléktalanokat ! majd megvédi őket a dr selg*ci gabika….

    azon is mindig röhögök amikor
    “hajléktalan szállóról” beszélnek…
    mert az az erdő és az ucca nem pedig a hostel…

  8. Azért lássuk be, az sincs jól, hogy iszonyú sok pénzért fenntartunk egy csomó hajléktalan szállót fürdési és étkezési lehetőséggel, hely lenne bőven, de ők csak azért sem mennek be. Inkább piszkosan, büdösen, betegen, talán még fertőzően is inkább az aluljárókban és a buszokon/villamosokon lézengenek. Valahogy ez sem normális.

  9. ” iszonyú sok pénzért fenntartunk egy csomó hajléktalan szállót fürdési és étkezési lehetőséggel, hely lenne bőven”

    Egészen biztos vagy ebben? Vagy úgy érted hogy sok jó hajléktalan két négyzetméteren is elfér? Jó hogy nem mindjárt azt írod, nem bírják a nagy luxust, azért csöveznek inkább… 😀

  10. @Λατζκα: mennyi az a pénz, mennyi az a hely? ( én tudom a megoldást )
    2011-es költségvetésben Hajléktalanokhoz kapcsolódó közfeladatok ellátása 500,9millió forint kb 30 ezer embernek konkrétan az életbenmaradására, ha ez szerinted iszonyú sok akkor azért gondold át mégegyszer.

  11. A Kossuth Rádió tegnap már elkezdte a propagandát, csaknem hasonló szellemben, úgyhogy a Hírcsárda valójában egy kormányzati tesztportál. Szerintem.

  12. @exlex:Logika: ha az vagy amit megeszel, akkor az vagy amit kiszarsz,
    vagyis, állandóan azt eszel, így abból is vagy.
    Szarjál aranyat, rúdban, aranyember lehetnél.
    A sün sem rossz, mi itt annakis örülnénk.

  13. A sírógörcs kerülget…..a gyomrom remeg….. minden szerdán és vasárnap viszek meleg teát és vajaskenyeret a blahára. Ma is volt köztük egy olyan hajléktalan akinek a lábán még cipő sem volt!!!!! Teljesen elvolt lilulva a lábfeje…..most meg ez a cikk….felháborító,hogy miként képesek megalázni az egyébbként is megalázottakat!!! SZÉGYELLEM MAGAMAT,HOGY ILYEN EMBEREKET KELL ELTŰRNÖM,AKIK KÉPESEK ILYEN TÖRVÉNYEKET MEGHOZNI!

  14. @exlex: Hú vazeg, most látom, (nézve fenséged aktivitását) erősen belenyúltam,
    mosom kezeimet, és menekülőre is fogom…..félek…. kerülni fogom, mint ……
    isten bizony, többet nem piszkálom.
    A felvonulók kérték külön kiadásával vigasztalom, Süsü az egyfejű köszöntője:
    Üdvözöllek dicső lovag,
    Szép a ruhád, szép a bakancsod.
    Szebb jövőt! Mert a jövő a Tomóceusz Katatikiké.

  15. @kittrabi: A remete levele:

    A világ változatlanságáról

    Kedves fijam. Nem adsz hírt magadrul, de azért én írok. Ezzel is eltöltöm az időmet. Tudod fijam, hűvösek mán az iccakák, hát tüzelnem is kell. A tűzrakáshoz hoztak nékem a jótét lelkek egy csomó régi újságot. Hát hogy abban miket találok: el se tudnád képzelni!
    Aztat írja a Nort Briton 1763.45. számában az anglus kormányról: „Nem volt még olyan ígéret, amit ez a kormány meg ne tett és megtartott volna” – James Wilkes -, no hát én eztet kétszer is elolvastam, hogy jól látom-e? De bizony úgy van az megírva. Nem akármilyen firkász ez a Wilkes, fijam, egyszer a király maga vonta kérdőre:
    – Mit gondol Wilkes – kérdezte tőle III. György angol király – akasztófán fog Ön meghalni vagy bujakórban?
    – Attól függ Sire – vont vállat Wilkes, – hogy az Ön politikájával adom össze magam, vagy az Ön ágyasával?
    Dessewfy József gróf meg azt írta a Felsőmagyarországi Minervában (megjelent Kassán) 1820 körül:
    „Némelyik kormány olyan, mint az andalúziai kecskék szarva, kemény, tekervényes és üres.”
    Alább meg:
    „… micsoda állapot az, mikor az állam elválasztja a maga érdekét a polgárokétól, a maga hitelét a kifelé a belföld nyomorára alapítja, s az egész népességet két részre osztja, csalókra és csalatottakra ( hol volt még akkor a Bajnai kormány)!
    Bizony mondom fijam, a könny is a szemembe szökött, mint amikor a hagymát vágom az avas szalonnámhoz. Mégiscsak szép dolog a hagyomány, meg az ősök tisztelete, ha belé gebedünk es! Máshol meg azt találom, ettől a Wilkestül: „ Bizonyos viszonyok között valamennyi politikai intézményt meg lehet, vagy meg is kell változtatni, talán el is kell törölni, azonban soha olyan kormánynak jó vége nem volt, amely kezet emelt a modern, demokratikus társadalom leghatalmasabb tényezője, a sajtószabadság ellen.”
    Nem is olyan rég Neményi Ambrus idézte 1874-ben. Van aki máig se tanulta meg, van olyan, aki már el is felejtette. Te hogy vagy ezzel fijam? Írsz-e még az újságban? Mondd el nékik is, hogy tanuljanak a régiektől.

    1995. november 10.
    Józsi Bá

    Közreadja a címzett: Gábor (létező személy volt, 1960-as évek elejéig, Szendrőládnál a Bódva parton, valami gróf vagy földbirtokos, aki nem bírt a környékről eltávozni. Tiltakozásul szabad ég alatt élt, végül diliházba vitték, mondván, rontja a szocializmus jó hírét! Ő volt az első hajléktalan!