201210_matolcsy.jpgA játékautomatákon és pénztárgépeken túl a munkavállalókat is bekötik a NAV-hoz, így online nyomonkövethetők lesznek. Egyelőre kábelen, a wireless megoldásra 2017-ig várni kell.

Matolcsy György 400 milliárdos megszorító csomagjának részeként minden egyes munkavállalót is a NAV szervereire kötnek. Így pontosan nyomon lehet követni, hogy ki, mikor, hol és mennyit dolgozik. Valószínűleg a munkavállalók szeméből és füléből érkező jeleket is továbbítják, így minden egyes elmaradt számlaadást, fekete munkát és munkaidőben történő nyulaspornó-nézést is nyomon tudnak követni. A bevezetéshez a munkavállalóknak a helyi NAV kirendeltségekben egy csatlakozót építenek a fejükbe, hasonlóan a Mátrix című filmben látottakhoz. “Az emberek ebből semmit nem fognak megérezni” – nyilatkozta az új rendszerről Matolcsy, aki már meg is mutatta a saját adapterét az újságíróknak.

A technológia egyetlen kellemetlensége, hogy az adatokat egyelőre csak UTP -kábelen tudják fogadni a NAV-ban, így a nem helyhez kötött munkavállalóknak mintegy 1-260 kilométer kábelt kell magukkal vinniük, és vigyázniuk kell a metróban, amikor az ajtók csukódnak. A wireless megoldás kiépítésére 2017-ig kell várni.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a rendszer tényleg csak adatok küldésére képes-e, vagy a munkavállalói terminálokat távolról vezérelni is lehet-e, Matolcsy György azt mondta, hogy “Nem várt rendszerhiba #4500976“, majd elkékült fejjel arra kérte a jelenlevőket, hogy valaki nyomja meg rajta Ctrl+Alt+Del-t.

58 KOMMENT

  1. Matolcsinak a router is be van epitve a fejebe, de mar megint hazudott, mert mar regen mindenki ra van kotve a drotnelkulire is, csak meg nem tudjak kulonvalasztani a jeleket.
    Azert az majd nagyon vicces lesz amikor az Anonymous meghekkeli az osszes Magyar penztargepet aztan majd meg Seggizella kinjaban nemcsak a kiflit de a kiflicsucskot is bevagja mire megirjak neki kezzel a szamlat a koltsegteriteses koddal.

  2. Szeretném a fentieket két kiegészítéssel pontosítani.

    1.§. Az on-line NAV kapcsolat nem helyettesíti az adóbevallást, pusztán az eltitkolt jövedelmek, esetleg az adóbevalláson véletlenül ejtett hibák felderítésében segíti a nemzeti bűnüldözésen és a központi költségvetésen keresztül az egész magyar társadalmat.

    2.§. Az on-line NAV kapcsolatból származó előnyök kizárólag az adózó munkavállalókat és a törvényes jövedelemből élőket illeti!

  3. Amíg nem működik az elektronikus bekötés (2065), addig a NAV
    minden forgalmi csomópontban kialakít egy hodáj jellegű hangárt,
    ahová a hazafelé tartó munkavállalókat beterelve, mechanikusan, fejőgépre kötik.
    A munkavállalók azonosítása a fülükre szegecselt, korszerű, vonalkódos kártyával történik.

  4. sajnos az UTP még egy kilométerre sem jó. üveget kell vennie a NAV-nak ehhez.

    ugyanitt: üvegszálas kábelt is forgalmazó cégembe ex-rendőrfőkapitány minisztereket keresek partnernek

  5. Sajnos az adatfeldolgozó szerver is késik egy kicsit, de Szíjjártó megígérte, hogy 2014 karácsonyára kész lesz. Addig is a jómunkásemberek floppy lemezre írják az összegyűlt adatokat, és naponta postán elküldik a NAV-nak. A kormány megígérte, hogy a floppyk a postázásáért, csupán a nagyon kedvezményes 300 Ft-ot kell fizetni.

  6. Huhh, hát most kivételesen én is azt mondom hogy ez a cikk kacsa, kamu, ilyen márpedig nincsen!
    Sokáig nagyon jól leplezte magát az első álhír a hírcsárdán, de az utolsó mondattal lebukott az álcikkíró!
    Gyuribá’ – vagy akár a kormány bármelyik tagja – soha nem mondana olyat hogy “nem várt rendszerhiba”!
    Ilyen nincsen és nem is létezhet (nincsen létjogosultsága), hiszen a Nemzeti Együttmüködés Rendszerének Magyar Nemzeti Kormánya mindig mindenre gondol és már az esetleges rendszerhibákat is tervbe vette, légyen szó bármilyen témáról!

  7. ezt a bekötést biztos nem gondolták komolyan, amúgy meg értelmetlen is. Ebből (sem) lesz 60 mrd bevétel, de szerintem erre már rájöttek. Kíváncsi lennék, hogy egy kitelepülős bulin hogy oldják meg a csatlakozást…

  8. Ennek a pénztárgépes baromságnak hogy fog örülni a sok mozgóhúsbolt, pékárus. Nem beszélve a rendezvényekre kitelepült árusokról…

    Látom lelki szemeimmel, amint a búcsúban eladott lufi után a GSM hálózaton keresztül leküldi a NAV-nak, hogy valaki vett egy lufit.

    Azt nem értem, hogy ettől nem lehet majd “okosban” megoldani?
    Aki nem adott nyugtát, majd ezután fog?

    Az, hogy a pénztárgép adatait bevallja-e a tulaj vagy nem, csak ellenőrzés kérdése.

    A giroszópszemű már megint nagyot alkotott…

  9. ha egy normális világban élnénk, akkor most a teljes politikai elit, és bárki, akinek az adóhatósághoz valaha is köze volt, előzetesben ülne az emberi szabadságjogok megsértése, és népírtás előkészületének vádjával.

  10. Abban a -számítógépes- korban amikor mindent feltörnek,ellopnak,kicseleznek, átírnak, okos döntés ez? Legalább a programozóknak lesz munkája!
    Esetleg a fityesz feltalálta a feltalálhatatlant? Egy feltörhetetlen rendszert? A világ legkomolyabb embereinek/cégeinek sem sikerült! Madár kormány!

  11. miért nem a hálószobát kamerázza be a nemzeti ávh és szabályozzák törvényben, 1 kufirc, x ft, eredménytelen kufirt (nuku gyerkőc) x*1xxx ft.
    de lehetne maximalizálni a béreket is, alanyi jogon juttatni és adóztatni. vagy kuszaszemnem seduxent adni, napi 4*2-t

  12. @Gerilgfx: de mivel bloghuszárok vagyunk és nem macskakövet dobálunk, mint ferenc testvér járulékemelése alkalmával 2006ban, ezért most szívunk. szimplán. egyszerűen. nagyon.
    esetleg meg kéne szórni a kedves vezetőt?

  13. @motorman:

    400.000 fkete dobozt hogyan ellenőriznéd, Kiscserkész?
    Ez már kijárt, mert a Lehel téri hentes sem akart adni blokkot nekem..pénteken..
    Ekkora adócsalási hagyomány , mint nálunk, kevés országban van.

  14. @trazz:
    Igen, így kell tapintani rá.
    A Nemzeti Együttműködési Rendszergazda mindenre gondol.
    Egyébként az ötletet az egytehenes kisállattenyésztő, a becézhetetlenül tisztelt Simics bácsi adta (felejthetetlen mennyiségű jogdíjért), azzal, ahogyan Riskát bekötötte tejeltetés előtt.

  15. Állítólag öt részeg fideszes vezető berágott azon, hogy nem sikerült most létrehozni az állami mobil céget. A TEK kezelte volna és a totális lehallgatást eredményezte volna a közalkalmazotti szférán belül, és persze a családtagok körében is. Azért ez sem piskóta!

  16. A mostani pénztárgépek legalább 95%-a nem csatlakoztatható semmihez, van egy RS232-es portja és kész. Tehát kell majd egy kötelezően (és ezért jó drágán) megveendő adapter, vagy kötelező pénztárgép csere. Az egész erre megy ki. SZVSZ.

  17. …és a nemzeti dohánybolt mintájára
    lesz nemzeti pénztárgépbolt,nemzet
    pénztárgépszalag bolttal kiegèszítve.
    Ezek közül sok a régen cba-nak hívott
    új nevém “nemzeti bót”-ban fog működni
    ahol majd nemzeti kenyeret,nemzeti parizert,
    nemzeti tejet lehet majd venni és a nemzeti pénztárosnál
    Fizetni mindezeket

  18. “minden egyes munkavállalót is a NAV szervereire kötnek. Így pontosan nyomon lehet követni, hogy ki, mikor, hol és mennyit dolgozik.”

    Ilyen már régóta van. Úgy hívják, Facebook 🙂

  19. @motorman: Technikailag nem nagy dolog ez az egész, az egészségügyben kb 5 éve működik a rendszer: az összes gyógyszertári számítógép (a legkisebb picsa falu fiókgyógyszertárában is!) folyamatos online kapcsolatban van az OEP szervereivel GPRS kapcsolat segítségével, így 2-3 másodperc alatt kiderül, hogy a beteg TAJ-száma érvényes-e, illetve TAJ-szám alapján ugyanilyen gyorsan kiderül, hogy a közgyógyellátott betegnek mekkora közgyógy-keret áll még rendelkezésre (ki se adható a gyógyszer, ha nem érvényes a TAJ szám, vagy nincs pénz a közgyógyon)

    Az OEP honlapján ott a rendszer leírása:
    http://www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/1FFDE48FBF8BFD94E040A8C0CB324044

    Az más kérdés, hogy a pénztárgépek esetén tényleg nincs értelme az online kapcsolatnak: módosíthatatlan “fekete doboz” eddig is volt (ezt minden évben egyszer ellenőrzi a NAV) úgyhogy amit beütök, azt a NAV látja. Amit meg nem ütök be, ezután se fogja… Megint elbaszunk X milliárdot a semmire.

  20. @Marós: Éppen ezért eljött az idő, hogy végre példát statuáljunk! Minden tizedik tettenért adócsalót a helyszínen főbe kell lőni! A végén vagy elnéptelenedik az ország, és ezért adóbevételre sem lesz szükség, vagy megizmosodik az alulfejlett adómorál és Svájcnak fogunk hitelezni. Mellékhaszonként fellendül a magyar lőszergyártás.

  21. Tyuhh! Visszavonom az előző hozzászólásomat. A kínai és vietnami nagykövettel folytatott megbeszéléseim szerint a két ország hadat üzen Magyarországnak a terv megvalósítása esetén!

  22. @Rókakígyó: “Kíváncsi lennék, hogy egy kitelepülős bulin hogy oldják meg a csatlakozást… “

    Nagyon egyszerűen. Minden kisboltosnak megfelelő sávszélességet kell bérelnie azon a műholdon, amit most készül fellőni a Közgép. Innentől fogva pedig már gyerekjáték az egész…..

  23. Már elkészült az állami GSM szolgáltató, elkezdtek neki gyártani melót, és most mindenki örüljön mint hülye magyar, hogy végre a pénztárgépeket is ellenőrizni fogják és mindenki adózni fog, kivétel politikus.
    Eddig is agyon baszogatta az állam a vállalkozókat, egy 2%-os Áfa emelés kb. 20000.-ft/pénztárgép + utánajárás. Na ezt még ellenőrizgetni is lehet és büntetni. Ami most jön az már nem Orwelli, ő erre gondolni se tudott, ezek a fiúk megcsinálták.
    Én teljesen egyetértek a nyerőgépek megszüntetésével, de két nap alatt az anyjukat szüntették volna meg. Kb: százezer embernek okoztak anyagi kárt. Valakinek nagyon kell ez a biznisz. És megcsinálták.
    A Malévet egy nap alatt, a nyerőgépeket két nap alatt szüntették meg, mi lesz a harmadik nap?????
    Remélem a hetedik nap megpihennek! 🙂

  24. Azt gondoltam volna, hogy tesznek a Jobbiknak egy gesztust és nem tiltják be munkaidő alatt a nyilaspornót, de bátrak voltak, megtették. Ehhez is a kétharmad ereje kellett.

  25. @romkocsmában merengő félázsiai származék:
    az égvilágon semmi értelmét nem látom, hogy ezt a hálózatot internetre kössék. teljességgel értelmetlen és felesleges kockázat. a fenti cikkről, azért fogalmunk nincs mi történt valójában. erősen csodálkoznék ha tényleg az übertitkos cuccokhoz hozzá fért volna, inkább amolyan bizalmas szutykokhoz amit partnerekkel osztanak meg ezért vannak kitéve netre. szerintem…

  26. Nem giroszkópszemű meg nem kuszaszemű ez az alak, hanem kaméleon, Azé’ olyan széles a látóköre….egyikkel előre néz, másikkal hátra..no meg persze a jelleme is olyan, mint a kaméleon színváltása. De ebben a brancsban ez alapkövetelmény.

  27. A vonatkozó 2/3os törvény ma hajnali 3 óra 12 perckori módosítása szerint,
    bekötik a NAV-hoz az ország összes víz, gáz, és villanyóráját,
    valamint valamennyi gépjármü kilóméter számlálóját, sebességmérőjét,
    és olajnyomás kijelzőjét.
    Lakásonként kötelező, egy hőmérséklet és egy páratartalom mérőt is
    felszerelni, és csatlakoztatni a NAV-hoz, a klímaváltozás adóztatása miatt.

  28. @kittrabi: Legújabb értesüléseim szerint a magyar gazdaság fellendítése végett a kormány kötelezően előírja a magyar üzletembereknek legalább egy barátnő tartását. A barátnők szintén be lesznek kötve a NAV-hoz, mert a kormány tudja kikkel van dolga, és joggal feltételezi, hogy ellenkező esetben az üzletemberek elcsalnák a kufircolás áfáját.