Ismét Cannes-ban járt a HírCsárda stábja, és ha már ott vagyunk, ajánlunk egy-két olyan filmet, amire még évek múlva is emlékezni fogunk.

Köpet úrfi és a hozzá nem értések

Végre egy gyerekfilm! Bár 18-as karikával látták, ez ne riasszon el minket. A gyerekeket azonban annál inkább! A német újhullám eme érdekes darabjában mutáns varjak egy csapata úgy dönt, helyére forgatják a Rubik-kockát fél óra alatt. Az ezzel párhuzamos történetszálban Udo, a közhelyes szabó szerelembe esik megrendelőjével, egy rosszul kifestett konyhával. A két történet egy ponton összefut és interaktívvá válik. A néző dönthet: kimegy a vége előtt a moziból, vagy marad.


Májkrém és mélynyomóláda

"Megdöbbentő, hagymaszagú és pontszerű" – írta róla a New York Times kritikusa, John Wintergate, bár ő bevallottan vombatot nyalogat kábítószerként. E román-monacoi koprodukcióban készült remekmű Vikor Boleanscu Májkrém sorozatának negyedik darabja, ami ezúttal egy olyan lányról szól, aki fél, hogy kirakják puzzleből. A főszereplő Irina nehéz sorban nőtt fel, mivel monacói szülei eladták egy román hangyász családnak, akik azt szerették volna, ha műbútorasztalosnak áll. A sci-fi elemeket sem nélkülöző alkotás, amit teljes egészében kamera és catering nélkül vettek fel a fesztivál "Nem kellett volna" fantázianevű szekciójában debütál.


Stricijóga

Eszeveszett szerelem, lázas száguldás, kevély vőfély és egy kék partvis – a nyár szenzációja lehet az alábbi magyar produkció; Koltai Csanád és Öblös Ottó a néző szeme elé idézi a boldog 70-es évekbeli Magyarországot, ahol könyörtelen rendfenntartók a civil nép tudta nélkül számolták fel levitációban jártas polgáraikat – legalábbis Tót Simon közbelépéséig ezt hitték!


Boticelli papucsa

Az elvesztett fiatalság témáját és bagoly tetemét boncolgatja az iráni elsőfilmes ebben a megejtően zacskószerű opuszban: egy magára maradt fotocella életét láthatjuk villogó képek és fülsértő hanghatások kíséretében. Érdekesség, hogy a filmben látható gyorséttermek kínálatában levesek is találhatóak. A Cardiffi Filmfesztivál Arany Lejtő-díját már elnyerte.


Goldstein megmássza a Niagarát

A "Debbie does Dallas" pornómentes paródiaváltozataként beharangozott film egy néger származású hegymászó-búvár életébe ad betekintést. Goldstein gyerekkori álma teljesül, amikor megkapja a 7213-as LEGO-tűzoltóság szettet. Ekkor határozza el, hogy megmássza a Niagarát és leszokik a tetőcserép evésről. A 170 perc végig tele van izgalommal, lufihajtogatással, dekantálással és ógörög rap betétekkel. A Bakui Filmfesztivál Jégcsákány-díját is elnyerő alkotás érdekessége, hogy 8,3 mm-es filmre forgatták, így lényegében semmilyen vetítőn nem játszható le.

4 KOMMENT

  1. A Kurd ki kurd! című filmben egy bizánci szépségkirálynő pénzt, költséget és ráfordítást nem kímélve urániumot vásárol, hogy sugárzó szépségűvé váljon. Miután elérte célját, eszik egy tányér granadírmarsot, majd az utolsó darab tésztát szétkeni a filmvásznon. Vége.

  2. Japán kandikamera videó:

    1. jelenet, éjszaka: Itachi tökrészegen próbálgatja kulccsomóját a bejárati ajtóhoz, de hiába. Feldühödik, miszlikbe rúgja az ajtót. Felgyújtja a villanyt. Akkor látszik, hogy cafatokban lóg rajta a drága selyemöltöny, könyökig véres a keze, és a földön húzza maga után véres szamurájkardját. A nagy zajra előbukkan Itsuka, a felesége és felsikolt: Itachiiiiiiiiiiii!!!!! Kuss! válaszol Itachi és meghajol (ojigi, お辞儀), majd elvágódik. Filmszakadás.
    2. jelenet, másnap reggel: Shisui kétségbeesetten keresi a fejét, de nem találja, mert Itachi azt az előző este az ágy alá dugta. A szekrényből, fürdőszobából, paraván (NEM spanyolfal!) mögül kandikáló fejek vörösek a visszatartott röhögéstől. Megjelenik az ajtóban a rendező, hogy rendezze a helyzetet, de elmossa egy cunami, a társasággal együtt.
    3. jelenet: a tévécsatorna igazgatói pezsgőt bontanak és gratulálnak egymásnak, hogy ilyen jól sikerült a vicc. A nézők megnyugtatására bejelentik, hogy a cunami is meg volt rendezve.
    4. jelenet, Japán: a japánok meghalnak a röhögéstől.