Ha bevezetik a csipszadót, a csokigyártóknak alternatív édességek után kell nézniük. Leggazdaságosabbnak az adóval töltött csokoládék, járulék pralinék, és kompenzációval ízesített csipszek tűnnek.

Ha bevezetik a „csipszadó” néven elhíresült törvényt, hamarosan csak Michelin-csillagos éttermekben lehet csipsz-energiaital-mogyorós csoki menükkel találkozni, melyeket 20-35 000 forintos áron kínálhatnak (borok nélkül + 15% édességhez hozzáérésért kapott extra juttatás).

Az édességgyártók tiltakoznak a tervezett intézkedések ellen, mert a törvény hatályba lépése után legfeljebb adókkal, járulékokkal vagy európai uniós kompenzációkkal tölthetnék meg a Duna kavicsot, vagy a Kajla nugátot.

Alternatíva lehet még a zsírok fokozottabb alkalmazása az édességiparban, ugyanis a törvény a zsírféléket nem tekinti egészségkárosítónak. Szakemberek már dolgoznak a Mozart Kugeln Mozart és Kugeln néküli változatán zsír-töltelékkel, valamint az epres Milka kacsazsíros megoldásán, de az igazán nagy dobás a tejszínes helyett megjelenő zsírfagylaltok lehetnek. „Ezeket majd talán nem is tölcsérben, hanem bélben fogjuk felszolgálni, az ínyencek pedig akár fagyasztott disznót is nyalogathatnak” – mondta el K. Aurél a Mogyorós Csoki Terméktanács elnöke, a teljes kiőrlésű mangalica szörp megalkotója.

18 KOMMENT

  1. A kormany tervezi az un. “csokoladera-nezesi” ado bevezeteset is, igy a jovoben adokotelesse valik, ha valaki ranez a boltokban, uzletekben, aruhazakban kaphato edessegekre. Az uj ado savos lesz: az edessegekbe beepitett nezesszamlalo altal rogzitett adatok alapjan fogja megtudni minden adofizeto, hogy melyik savba kerul.
    Az adofizetesi kotelezettseg alul csak azok mentesulnek majd, akik kiszurjak a szemuket.

  2. Lézer S8 Jánosba minden reggel erőszakkal beletömnék 2 kg sertészsírt.
    Az ő családja biztosan zabálja majd a lazacot, meg a csirkemell filét, mert az egészséges!
    Mit gondol ez a szarjankó, hogy a magyar emberek milliói mért nem esznek nap mint nap paradicsomot, paprikát, banánt, barackot, földiepret?
    Azért mert hülyék???
    NEM!!!
    Azért nem esznek, mert a rezsi még nincs befizetve, egyre többet járnak a turkálóba, és a hónap végén már a Tesco-s párizsi is drága!!!!!

  3. @Körömcsiga: Csokit azt tartalmaz, ezért ez is drágulni fog. Egyébként minden diabetikus termékek ára most is jóval drágább.
    Amit ezek csinálnak az már egyszerűen türhetetlen. Az egész kormányzás csak a pénzlenyúlásról szól.

  4. Amint hatályba lép ez az újabb különadó,az érintett portékát a szlovákoknál szerzem be.Az áfa nem 25% mint nálunk,pláne nem lesz az áfa alapja a csipszadó is,ami az áfát is növeli.Valahogy szlovákiában minden olcsóbb és mégis működik a gazdaság,nem állnak háborúban az államadóssággal,a munkanélküliséggel, a rokkantnyugdíjasokkal és lehetne sorolni.Ez a tetves fidesz-csürhe részemről csipszadót nem lát,az biztos,sőt elveszti az eddig befizetett áfát is.Jó ez így ?Jó!

  5. @citrix:
    Jaja. Beindul majd az „édeském” turizmus is külföldre.
    Itthon megint kevesebb bevétel lesz az ál(l)am kasszában.
    Akinek ez kibuggyant a fejéből, attól szívesen megkérdezném, hogy „szereti az édességet”?
    Akkor kapja be az édesapja f@szát.

  6. igy igaz,a nagy-bevásárlásaink során -amit persze SK ban,SK rendszámos autóinkkal szoktunk megejteni – ezentúl a chips és a csoki is ott fog a csomagtartóba pottyanni.
    Ha nem kell ennek az adója sem,akkor nem kell,hülyékkel nem vitatkozok:)
    Még mielőtt fröcsögés kezdődne,fizetem a gyerekeim iskoláit,és fizetek az orvosi ellátásért,készpénzben.

  7. Ugyan, mit nyavalyognak maguk itten! A magyar édességgyártók leleményesek! Ki fogják találni például a gyógyszernek nem minősülő Rigójancsi végbélkúpot, fogtömésnek álcázott chipeszt, fejfájás elleni nyelvcukor-bevonatot. A magyar mindent megold.

  8. GYOMORTÖFFENÉS

    Gyomrod gyenge, szegény kölyök?
    Lecsapnak rá szaftpörölyök!
    Majonézes ürücupák
    Bélben bolyhot kócol, pupák!
    Darálthúsba abált fűszer?
    Nem kell ide csodaműszer
    Meglátni, hogy bélrendszered
    Koleszterin-tusban fered.
    Pörctömbök és disznóteper-
    -tők hada a földre teper.
    Zsírzuhanytócsamaradvány,
    Melyben halsz, mint egykor Radvány
    Erdejében Bárczi Benő!
    Bár, ha fejed lágya benő
    Addigra, és pacallevest
    Sose eszel (tán csak kevest),
    S nem zabálsz több tokaszalon-
    -nát, s fenyőről zselés szalon-
    -cukrot, s nem lesz többé nasi:
    Gyógyulhat a gyötört hasi!
    Megoldás a léböjt, meg a
    Létmódváltás: Legyél vega!
    (Léböjt?! Vega?! Nekem tú’sok!
    Öljetek meg szaftos húsok!!!)

    még több líra:
    fradyendre.blogspot.com/
    🙂

  9. “teljes kiörlésű mangalicaszörp”

    😀

    Engem édességek adóztatása nem érint, nem szeretem a csokit 🙂

    Sajnos vannak emberek, akiknek tényleg nem jut zöldség, gyümölcs sem az asztalára, a hús az farhát, a felvágott pedig maximum párizsi nekik. Renegeteg ilyet látok a sparban nálunk…

    Rossz hallgatni, mikor a napokban egy anyuka (átlagos öltözetben, farmer, poló sportcipő, tiszta ruházat, rendezett frizura, nem elhanyagolt külső) volt a kisfiával. A gyerek dinnyét szeretett volna, mire a nő csendben ezt mondta neki: “tudod, hogy nem engedhetjük meg magunknak. De azért kaphatsz dinnyét, ha nem eszel vacsorára kiflit és kakaót”. A gyerek megértette, de a szomorúság ott volt aszemében. Végül a kifli és kakaó mellett döntött…Eztuán mondta neki az anyja: “jó, akkor gyere vegyünk tejet”. Tovább nem voltam fültanuja a beszélgetésüknek.

    Magyarország 2011. Ez a magyar valóság.

    Az édességek adójával szerintem azokat fogják szivatni, akiknek eddig is max. olykor , heti egy sportcsokira, vagy balatonszeletre telt. Aki mozart golyót, vagy igazi belga csokikat vásárolgatott, azok eztán is fognak tudni venni csokit. Akinek viszont a kapuciner volt az elérhető csoki, és az is ritkán, az eztán lehet semmilyen csokit nem fog tudni már venni.