A Ferihegy és a Lágymányosi híd átnevezése csak a jéghegy csúcsa. A kék metró új neve El Camino lesz, Tarlós Istváné pedig József nádor.

 

Tegnap nyújtotta be a kormány a tálcaközi földrajzinév-bizottságnak azt a javaslatát, amelyben a Ferihegy és a Lágymányosi híd átnevezésén túl további névváltoztatásokat sürget. A javaslat így fogalmaz: „Tarthatatlan, hogy egy utat Maglódi útnak nevezzenek, csak azért, mert Maglód irányába tart, míg egy másik utat Mexikói útnak, pedig nem is tart Mexikó irányába.” A kormány a javaslatban alternatív megoldásokat fogalmaz meg: vagy Zuglót nevezzék át Mexikónak, vagy a vasúti töltés mellett haladó Mexikói utat Szent Petrol útra” (Szent Petrol a dízelmozdonyok védőszentje – a szerk.).

Emellett a metró- és HÉV-vonalak is új nevet kapnának: a kék metró eztán az El Camino nevet viselné, a piros pedig az „az a metró, amelyikről a Deákon át lehet szállni az El Caminora” nevet, míg a Széchenyi fürdőnél is megálló kisföldalatti a „Megy a gőzösbe” néven működne tovább.

Bár elvileg a Margit-szigettel nem lenne baj, hiszen az Béla király lányáról, Margitról lett elnevezve, a kabaréműfaj az utolsó évtizedekben mind a Béla, mind a Maaargit nevet annyira elcsépelte, hogy szerencsésebb lenne a szigetet eztán Szent Jakab térnek nevezni.

A bizottság holnap dönt a névváltoztatások ügyében, a változások pedig leghamarabb Szent György havában lépnének életbe. (Merthogy a javaslat a 12 hónapra is tartalmaz új alternatívákat.)

115 KOMMENT

  1. a lengyeleknek jó volt átnevezni a saját nemzetközi repterüket Okecie-ről Chopin-ra. miért van az, hogy nálunk még egy ilyen, abszolút politika és ideológiamentes kérdésben is felharsan a fanyalgó-kórus?

  2. Húúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú……..ez már fááááájjjjjjj !!!!!!
    Ennyi hülye egy rakáson !!!!! És csak úgy terjed…terjed….terjeng……közöttük…a baj, hogy másokra is fröcskölnek belőle.

  3. @Mészáros Laci: Nem Liszt Ferenc ellen van kifogása a népnek, akarom írni a Nemzet egy, természetesen csak kerekítési hibákban kifejezhető részének, ha nem, hogy nem találnak nagyjaink ennél fontosabb feladatokat! Más részt, nekem pl. tetszik is a Ferihegy elnevezés!

  4. @Pista bá:

    hát állami kivitelezésben biztosan többe kerülne, mint a négyesmetró, de ezt a Budapest Airport csinálja. lecserélik a feiratot az épületeken meg a veblapokon, a következő adag prospektust új szöveggel rendelik.

    még vérkapitalisa cégek is költenek néha új névre, új dizájnra (Westel – TMobile, Pannon – Telenor).

  5. @VacakBlogHu:

    “nekem pl. tetszik is a Ferihegy elnevezés”

    tuti, hogy a lengyeleknél is volt egy csomó ember, akinek tetszett az Okecie. mégsem kezdtek címlapon fanyalogni, hogy de szar ez a Chopin.

    Ez elég jelentős szemléletbeli különbség a két ország népességében, pontosabban a népesség véleményformálóinak hozzáállásában.

  6. Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaim!
    Nem kell összekapni olyan felszínes dolgokon mint hogy önkényesen átnevezünk mindent ami nekünk nem tetszik!
    Maguk csak foglalkozzanak a munkájukkal, igyanak 1-2 sört meg sok pálinkát, ha már megengedtük, hogy maguknak főzzenek, aztán bámulják a ValóVilágot (Alekosz 4ever!!!), és addig is hagyjanak minket elintézni ezeket az ügyeket, mint az a jelentéktelen alkotmánymódosítás meg blablabla… Észre se fogják venni!
    Szóval hagyják a kormányt nyugodtan dolgozni és maguknak 4 évig semmi dolguk nem lesz 😉
    Köszönöm figyelmüket!

  7. Az ígéretekre történt elhamarkodott igenek miatt az eljövendő királyunk az András keresztet fix ikszre nevezi (veszi), ateisták nyilvános kerékbe törésének a kíséretével a területileg illetékes vármegyékben.
    Hogy mind a 64 képes legyen rá, ezért a mégújjabb új alkotmányon dolgoznak.
    A „Van, aki ….” kérdések fix ikszre való kitöltése után a következő címre kell feladni: Pozsony PF:.1684.

  8. @Mészáros Laci:
    Ez abszolút politika és ideológiamentes, mi?
    Vedd már le a narancsos szemellenzőt, aztán nézz körül a világban.

    Egyébként Chopin lengyel volt, beszélt lengyelül, és a szívét Lengyelországban temettette el (csak halála után, mielőtt még ebbe kötsz bele), addig Liszt nem beszélt magyarul, és életében 3-szor járt az országban, valamint Franz Lisztnek nevezte magát.
    Ő kb. annyira Liszt Ferenc, amennyire Jules Verne Verne Gyula, vagy Karl Marx Marx Károly.

  9. A Margitsziget – Szent Jakab tér változtatással messzemenőkig egyet tudok érteni. Persze mint egy igazi teret, ezt is le kell majd betonozni. És befedni kétoldalt azt a folyót … mi is a neve?

  10. @kéne egy nick:

    pont azt teszem — körülnézek a világban, és azt látom, hogy a lengyel EP frakció meglepően egységesen képviseli az ország érdekeit Brüsszelben és Strasbourg-ban. Otthon kibelezik egymást, de külföldön összetartanak.

    a varsói nemzetközi reptér ügyében elég erős volt a konszenzus.

    Lisztet Vernével összemosni, hmm…
    neked megér ennyit egy frappáns visszavágás…?

  11. @kéne egy nick:

    az angol wikipédiáról:

    en.wikipedia.org/wiki/Liszt

    “He often said throughout his life he was Magyar; he never once claimed he was French or German. He constantly referred to Hungary as his homeland, despite not speaking Hungarian at all. When later in his life he gave charity concerts in the country, he sometimes appeared wearing national dress. (Walker, Franz Liszt: The Virtuoso Years, 1811–1847, p. 48)”

  12. Most kezdek csak aggódni hogy mi lesz azzal a slágerrel hogy aszondgya : hétre ma ma várom a NEMZETINÉL!:DDD Én ismerek olyan falut ahol még van kisdobos ,pajtás meg úttörő utca is! Senki nem akar ezreket fizetni az okmányok átírására, csak azért hogy más legyen az utcanév. És erre szerintem nem kötelezhetnek senkit! Vagy az ötletgazda szépen pengesse be a zsetont!

  13. ajánlataim:
    Margit-sziget – legyen márgáretájland – így könnyebb lesz az angoloknak is,
    Üllői út – Züllői út – az éjszakai élet miatt
    Hajógyári sziget – Szighet … eccerűen csak

  14. @OrbánViki:
    Vikikém! Köszönöm, hogy szólsz a „népedhez”, amit mostanában hiányolok, bááár értelmét nem láttam, mert köztudottan nem volt.
    A sok teendőid biztosan lefoglalnak (meseírás).
    Isten őrizze szokásod! 🙂

  15. @Mészáros Laci:
    Ja, és ha én most azt mondom, hogy bantu vagyok, akkor onnantól bantu vagyok, nem számít, hogy fehér a bőröm, és életemben nem jártam Afrikában, a nyelvet sem beszélem, és igazából csak halvány elképzeléseim vannak arról, hogy nézhet ki egy igazi bantu?

    Mert Liszt kb. ennyire volt magyar.

    Érdekes módon az idézett mű címe sem Liszt Ferenc, hanem Franz Liszt. Szóval bizony áll az a Verne Gyulá-s párhuzam.

    Az ország mocskolását az EU-ban meg drága narancsvitézeid kezdték el már 2004-ben, szóval az összefogást rajtuk kérd számon.
    Ahogy az ország 2002 februárja óta tartó megosztását is, amikor a kokárdát sajátíották ki maguknak, aztán 2 hónappal később még inkább egymás ellen fordították az ország két felét (bocs, de főleg a narancs színekben pompázó idiótább felét a normálisabb fél ellen – mások rendezvényeit ugyanis csak fideszesek tették vagy próbálták tönkretenni eddig).

  16. Azok, akik a lengyelországi példára hivatkoznak, kicsit gondoljanak arra is, hogy már mennyire eredeti lenne, ha Chopin után mi meg Lisztre neveznénk át. Eléggé lenyúlós, szánalmas lenne, szvsz.

  17. Hamarosan megkezdődik a Föld pólusváltása.
    Az Északi és a Déli összekötő hidat meg kell cserélni, vagy elég lesz átnevezni?
    Kormányváltáskor viszont miért hagyják a kocsikban a baloldalon?
    Esetleg azon is „dolgoznak”?

  18. @kéne egy nick:
    Régen az volt a szokás, hogy szinte minden külföldi nevet magyarosítottak. Így lett Jules Verne-ből Verne Gyula, Karl Marxból Marx Károly és Adolf Hitlerből Hitler Adolf. Ha szerinted annyi köze van Lisztnek a magyarsághoz mint a felsorolt személyeknek – már ne is haragudj – de az elég szomorú rád nézve..
    Egyébként idén Liszt év van és emiatt vetődött fel a reptér átnevezése.

  19. Na most komolyan gratulálok a sok engedelmes báránykámnak, hogy itt elbeszélgetnek az ország(om) sorsáról.
    De mindenki jól tudja, hogyha itt valaki valamit el akar érni, ahhoz forradalmat kell csinálni. Az arabok eléggé tökösek voltak hozzá, de ti kedves Barátaim töketlenek vagytok az ilyesmihez! Ezt ne vegyétek sértésnek, de még több mint 3 évig legalább én diktálok szóval “maradj csöndben és fizesd az adót!”-ez a tanácsom! 😉

  20. Navégre! Most már a Megyeri hidat át lehet nevezni Magyari-ra, vagy végre Hofi Géza hídra! De tényleg, Mr. Colbert is tett annyit a Hazáért, mint Elvis, legyen akkor Colbert híd, ahogy megszavazták!

  21. az átnevezésekre javasolnám a saját nevemet, mivel már több akció is indult ezügyben. fővárosi friedmannjuci könyvtár, illetve 6osvillamos, végállomás, friedmannjuci tér.
    egyszerűbb lenne, ha mindent ugyanúgy hívnának.

  22. @Friedmann Juci:
    Mivel végre valaki a szívecskéjének nevezett megállok pihenni, úgy5-6 percet, hogy fel tudjam dolgozni. Szívesen megteszem a mellkasodban, ha gondolod.
    A nickem már át lett keresztelve, mert a Kis F@szom -at népellenesnek titulálták.
    Viszont mind a kettőnek van értelme. Érted Jucikám?
    Ez van. 🙂

  23. Megköszönöd az italt, hazamész, kivered,- fejed az ajtófélfába vágod és így sóhajtasz fel: ez az élet, pia nők és kábítószer! Bocs de ezt nem lehetett kihagyni!!! Nem tudom miért de ma semmit nem tudok komolyan venni! Ez gáz?

  24. @Pöts Ödön: Hát ha kívánságműsor akkor inkább az első lehetőséget kérném 🙂 Tőlem a tüszo panoptikumba is kerülhetne csak öntsék már le viasszal vagy ólommal. a talapzaton pedig: “A gyakornok aki visszavezette népét a dzsungelbe”

  25. @Leonard Zelig:
    Te, az Notting Hill. Nem egészen ugyanazt jelenti. 🙂

    @almodhi:
    Meg vagyok vele ismerkedve. Te is?

    @SobriJózsef:
    Igen, emlékszem, ő bizonyította, hogy a tó partja körbeér.

    @The Paramour:
    Gondolod, érdemes lenne minden évben más nevet adni neki?
    Jövőre lehetne mondjuk József Attila Magyarközi Reptér?
    75 éve lesz, hogy meghalt.
    És ő legalább tudott magyarul. Egy kicsit legalább.

    Esetleg javasolnám, hogy az év minden napján legyen más neve.
    A névtáblát megoldjuk világítódiódás (LED) panellel, és aki még a repülődépen eltalálja az aznapi nevet, kap egy csomag Duna-kavicsot, amit saját maga válogathat ki a Duna-parton, ahova a Malév busza elszállítja. 5000 Ft-ért.

    @Friedmann Juci:
    Friedmann magyarul nem azt jelenti, hogy némethnem?

    @Szergej55:
    Egyébként meg arra tart. Kis kitérővel.

    @torró:
    Majd egyszer azért nézd meg a Ponyvaregényt. Úgy, hogy ezúttal közben egyszer sem mész ki rejszolni, mert fontos szövegekről maradhatsz le.

  26. @kéne egy nick:
    Ezt úgy hívják hogy tisztelet az ősök előtt. 4 éve felvetődött hogy Bartókról nevezzék el, nem lett belőle semmi. Most felvetődött hogy Lisztről, lehet hogy lesz belőle valami. Egyébként most egy szőlősgazdáról van elnevezve, nem tudom ez mennyivel jobb…
    A másik identitásának a megtagadása/meghazudtolása elég szélsőséges gondolat..

  27. Mi van, nem volt min háborogni? Moszkva tér legyen Kőbánya alsókülsőn. Vagy a munkásmozgalmi pantheon alatti hullagyűjtő akna.
    Javaslom az idióta nemzetrontó Károlyi Misike helyett Sértő Kálmánról elnevezni a köztereket.

  28. A poszt zseniális! 🙂
    Mint, ahogy a “Lisztferihegy” javaslat is 😀

    @Mészáros Laci: 1: nem a lengyel politikusokról kell mintát venni, mert még pár éve mondhattam, hogy náluk még a magyarok is értelmesebbek. (Már nem merném ezt se állítani..)

    De egyébként nagyon igazad van, hogy ilyen iszonyatos fontos dolgok kellenek ide (látom nem érted e blog iróniáját se..), mint a szerencsétlen nem “fidesz-kompatibilis” terek, utcák átnevezése. Nagyon igazad van! Én pl nem vagyok hajlandó Rio-ba utazni, amíg nem nevezik át a repterüket “Ronaldo”-ra. Addig várhatnak! Nyilván Magyarországra is elkezdenek özönleni a külföldiek Liszt Ferenc reptér elnevezés után! Micsoda marketingstratégia! És amúgyis, el kell törölni minden földrajzi elnevezésből származó, vagy nem színmagyar(esetleg amerikai) elnevezést! Wass Albert jó lesz mindenhova! A Kékestető is igazán megérdemelne már egy magyar zeneszerző nevet.. mondjuk lehetne Ákos! Mert hát mi értelme van annak, hogy Kékes.. De a Mátra is egy nagy hülyeség! Legyen Martin inkább Martin Luther King után. Hihetetlen fontosságú dolgok ezek.

  29. @kéne egy nick.
    Mi az egy film? Egyébként nekem ilyen gondjaim nincsenek.Lemaradtam valamiről? Bocs, csak közben pókereztünk és inkább arra koncentráltam.Valahogy kifizetődőbb! Itt meg ezeket a problémákat nem tudjuk megoldani.Azt gondolom sétálni kellene, mondjuk a nagy téren!

  30. A neveknek egy feladatuk van, hogy ne kelljen mutogatni, ha beszélni akarunk valamiről. Ezt még az ősember hozta divatba. Minden ezen felül a luxuskategóriába tartozik.

  31. Mondjuk ha ugynezem hogy liverpool-jhon lenon repter
    nottingham-robin hood repter akkor olyan neveket adtak ami az adott regiohoz kotheto ikonikus dolog. Sajna az atlag emberek komolyzenei muveltsege alacsony ezert liszt nem igazan jo valasztas.
    A jo nevek Szurkemarha repter. 🙂
    Gulyas repter
    esetleg ha jobb nincs Puskas repter.

  32. És mi lenne, ha Elvis Presley Ferihegy International Airport Las Vegas lenne a neve?

    először is: Elvis most úgyis aktuális
    másodszor: egy csomó hülye turista tévedésből idejönne Nevada helyett, növelve a turizmus bevételeit. Mondjuk Komár Laci lehetne Elvis. Ő most úgyis le van égve…

    Vannak további ötleteim is: Côte Siófok d’Azur, Kékes-Annapurna tető stb…

  33. Hihetetlen, hogy mi mindenen tudtok fanyalogni, panaszkodni, kákáncsomótkeresni. Mikor olvastam a hírt, hogy Ranschburg Jenő meghalt, a döbbenet után az jutott eszembe, hogy tuti, hogy a kommentelők ezt a hírt is kihasználják majd a kormány iránti antipátiájuk kifejezésére. “Viktor ölte meg, a viktátor alkotmánytervezete hozhatta rá a szívinfarktust.” Ide a rozsdás bökőt..:)

  34. @almodhi: “Tekintve az alkotmánytervezetet, egy dolog biztos még:
    A Köztársaság teret ezentúl <Szóköz> térnek fogják hívni.”

    A Magyar Népköztársaságból elvették a “nép”-et. Mert megváltozott az államforma.
    Most elveszik a “köztársaság”-ot. Megint megváltozik?
    Mire? Királyságra?
    Mikor veszik el belőle a “magyar”-t?

  35. Baj van! A liszt negatív: LISZTHARMAT “jellemző tünete, hogy a kórokozó gomba a növény felületét fehér (ritkán rózsaszínes(!) vagy barna(!!!)) penészszövedékkel vonja be, mintha a növény liszttel volna beszórva”
    – most mi lesz?
    A Vármegye ellenben jó ötlet, legalábbis Besenyőpista szempontjából…