„Hát de ez mi már?” – érvelt Illés

Jövő évtől büntethetők lesznek a folyók, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány ez irányú Btk-módosításának tervét. Nem lennének büntethetőek azonban az erek, csermelyek és a zsombolyok.

Xerxész, perzsa uralkodó példáját követné a kormány azzal, hogy büntethetővé teszi a vízfolyásokat. Xerxész a perzsa-görög háborúk alatt ugyanis megkorbácsoltatta a Dardanellákat, amikor egy vihar megakadályozta a szoroson való átkelést. „Felháborító, amit az Ipoly, a Hernád, a Bodrog vagy akár Zagyva részéről tapasztalunk. Nem véletlen, hogy nem szerepelnek a Himnuszban.”- mondta egy vízügyi szakember, aki a Feketeerdőtől a feketelistáig című előkészítő iratot készítette.

A természet átlépett egy határt, amit tovább nem lehet tolerálni. Az utóbbi nyolc évben olyanokat engedett meg magának, ami felháborító. Az elszámoltatás nem állhat meg az embereknél.” – mutatott rá Illés Zoltán.

Büntetésként a szabadságvesztés, a teljes vagyonelkobzás sőt az erőműben végzendő közérdekű munka is számításba jöhet.

6 KOMMENT

  1. Megoldás lehetne az elcsatolt részek visszaigénylése is. Azért van sok árvíz, mert az ukránok ész nélkül kivágták az erdőket a Kárpátokban. Nem hiszem, hogy a büntetőjog hatékony megoldás lehat az árvízvédelemben!

  2. Nekem ez volt a tetőpont: “erőműben végzendő közérdekű munka”, hangosan fel is röffentem itthon olvasás közben. Talán még a kisebb patakokra hatással lehetne egy kis “javító-nevelő” célzatú szennyvíztisztítás, a nagyok már valóban reménytelenül el vannak kanászodva, arra meg már egyenesen rossz is gondolni, hogy mivel járhatna egy kiadós “fenékkotrás” :))))

  3. Átérzem azt a felelősséget, ami Illés Zoltán vállát nyomja ebben a kérdésben, bár ha olyan kollégáim lennének, akik a Búbos Banka Körben edződtek, én is bátrabban állnék a kihívások elé.
    Mindenki számára világos, hogy gátat kell szabni a nekik, és meg kell érteniük, hogy nem folyhatnak így tovább.
    Egy kis ráhatással talán jó irányba lehetne terelni őket.
    Ha ez nem megy, akkor bilincsbe verve, be kell őket vezetni a vármegye házára.
    Most még idejében vagyunk, hogy tegyünk valamit, mert ha elragad a sodrás, akkor könnyen örvénybe kerülhetünk, és összecsapnak a fejünk felett a hullámok.
    Akkor pedig ott vagyunk, ahol a part szakad.
    Pedig jobb lenne, ha normális mederben folynának a dolgok.