Matolcsy erről egy greenbox előtt beszélt

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy újabb megállapodást kellene kötni, nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Urbán László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) magyarországi kiküldöttje. A cikk nyilatkozatháborút indított el, az ügyben több kormánytag is felszólalt.

„Nem úgy van az, igazából mégsem. Tárgyaltunk velük, az igaz, de már nem tárgyalunk, nem is fogunk.” – tisztázta a helyzetet Szijjártó Péter minszterelnöki szóvivő. Szavaira reagálva Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke reagált, mondván, tulajdonképpen mégis kéne az az IMF hitel, csak nem abban a formában, amiben most van.

„Megengedhetetlen, hogy Magyarország függjön az IMF-től, ezzel kiszolgáltassa magát a pénzügyi szervezetnek.” – közölte fél órával később Orbán Viktor, majd kijelentette: az igaz, hogy kellenek tárgyalások, de nem feltétlenül a hitelről. A kormányfő nyilatkozatát Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úgy értékelte, Orbán voltaképpen arról beszélt, hogy muszáj megegyeznünk a Valutaalappal, de nem biztos, hogy a jelenlegi feltételek erre alkalmat adnak, ezért nem szabad hagyni, hogy dróton rángassák a magyar költségvetést.

„Igaz, hogy hazautaztak a tárgyalásokról, de ez korántsem jelenti az egyeztetés végét, azt szeptemberben folytatjuk” – ígérte Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára, akiről igazából senki sem tudta megmondani, miért is nyilatkozik az ügyben. Az ügy súlyát jelzi, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök is megszólalt: véleménye szerint az IMF-nek fel kellene hagynia a  „dilettáns komédiával”, és komolyan kellene vennie Magyarországot.

A kormány kommunikációjával kapcsolatban szerettük volna megkérdezni az IMF-fet is, ám forrásaink szerint két hónapja nem veszik fel a Magyarországról jövő telefonhívásokat.

7 KOMMENT

  1. Azt hiszem en tudom, mirol akartak vegulis targyalni. Valami vanilias karikakrol volt szo, hogy az legyen a desszert a korozottes szendo utan, de az IMF inkabb fagyit kert epervelovel. Kialakult egy kis kezitusa is, ugyanis smitpaca odaosont az IMF eu. targyaloja moge, es egy torforgatasban edzett mozdulattal elvette a fagyit jobb kezzel, helyette bal kezzel odacsusztatott egy kistanyert, rajta 5 db. kukkolhato vaniliaskarikaval. Ezert volt a sertodes, de paca orult a dolognak, hiszen megehette a karikakat, sot azon keresztul nezte a tavozast is.

  2. ebben mi a vicc? azt hittem a hírcsárda egy kifigurázós, poénos oldal?
    de ez most a valóság? vagy összekeverték a cikkeket és a valós dolgok kerültek a hírcsárdára és a poénok a normál sajtóba? …
    … bár ez lehetetlen, mert nem láttam poénos orbán, szíjjártó, matelcsy, giró nyilatkozatokat, csak olyanokat mint ebben a hírcsárdás hírben
    :)))

  3. @fehérfarkas: Tudod, KÉT (2) évvel ezelőtt ez még egészen jó poénnak számított. Azóta a Hírcsárda színvonala folyamatosan emelkedett, s ma már kevésbé hatnak viccesnek az egykori köztársasági elnököt kifigurázó cikkek. Ámbár persze az is lehetséges, hogy nem bír megülni a fenekén, és újra okot ad a röhögésre szegény ember…