A 2010-es Sziget -1. napján megtartott búcsúkoncert sikere után úgy döntött a Kispál és a Borz két alapító tagja, Lovasi András és Kispál András, hogy mégsem küldik pihenni a zenekart, hanem inkább visszakanyarodnak a gyökereikhez, és újra felpörgetik a bandát abban a stílusban, amiben eredetileg elkezdték azt 1985-ben Pécsett, bár azt már most tudják, hogy az új Kispált sokan nem fogják szeretni. Először egy válogatással jelentkeznek majd, aminek Csillag vagy kecske lesz a címe. A hírt maga Kispál András jelentette be a búcsúkoncert ráadásának első száma előtt, csak norvégul, így biztosan nem értették sokan.

 

A Kispál és a Borz az azóta kultikus, 1986-os, Mikulás-napi fellépésük után. Lovasit alig lehet felismerni!

 

"Mindenhol az szerepel, hogy 1987 óta létezik a Kispál és a Borz, mivel sokan nem tudják, hogy eredetileg ’85-ben alakultunk Torz néven, és mi voltunk Pécs első sátánista black metal zenekara. Egész jól indult a dolog, csak sajnos Lovasi nem tudott rendesen károgni, ami ehhez a stílushoz sajnos elengedhetetlen, így az énekhangjához kellett alakítanunk először az egész zenét, később meg sajnos a szövegeket is, meg a zenekar nevét is, így lett az egészből ez az alteros magyaros fos, amit több mint tíz évig nyomtunk, pedig a legelső true black metalos demónkra egész jó visszajelzéseket kaptunk Norvégiából." – foglalta össze dióhéjban a zenekar alapjait sajnálkozva Kispál András a Hírcsárda riporterének.

 

Ennek ellenére a black metalos vonal mindvégig megmaradt a zenekarban, és a munkamódszer is ugyanaz maradt, mint a kezdetekkor, tehát először megírták a dal black metal változatát, aztán finomítottak a zenén, átírták a szöveget, stb. "Az csak nemrég jutott eszünkben, hogy lényegében nekünk az ismert, "kispálos" lemezeink mellett megvan ugyanannyi kiadatlan, apokrif orthodox norvég hatású black metal lemezünk feldemózva, szövegekkel, mindennel. Az egyik utolsó próbánkon csak úgy viccből elkezdtük nyomni, és kiderült, hogy Lovasi hangja is annyira szar lett az idők folyamán, hogy simán megy neki a károgás, sőt, a legjobb északi hörgősöknél is kegyetlenebbül tud üvölteni. Hülyék lennék most abbahagyni. Először kiadjuk az eddigi dalaink black metal változatait egy nagy válogatáson, aztán meg elkezdünk új lemezen dolgozni." – folytatta most már vidámabban Kispál András.

 

"A név most már Kispál és a Borz marad, de valószínűleg lefordítjuk ó-izlandira, és úgy használjuk majd. Minden teljesen black metalos formát kap, lesz arcfestés is, templomokat gyújtogatunk, birkákat áldozunk majd a színpadon, meg minden. Szerintem ez most csomó embernek nem fog tetszeni, de minket nem érdekel, és ha kijön végre a blackes válogatás lemezünk, csomóan rádöbbennek majd, hogy mi volt mindvégig az egész zenekar hátterében. Elég lesz csak a számcímeket megnézni a lemezen!" – magyarázta nekünk az ismét lelkes Lovasi András, aki azt is elmondta, hogy az összefoglaló kiadvány címe Csillag vagy kecske lesz, amit egyik legkiforrottabb, legfilozofikusabb daluk után neveztek el, ami a sátánizmus egyik fő szimbólumának, a pentagramnak zenébe foglalt, tudományos igényű elemzése.

A válogatás lemez hamarosan kapható lesz az Alexandra üzleteiben, a borító és a számsorrend pedig máris publikus. A lemezen szereplő dalok címei után az ismertebb kispálos változatok nevei olvashatóak zárójelben:

 

 

Csillag vagy kecske – A válogatáslemez borítója

 

Húsrágó hídverő (ugyanaz)
Csillag vagy kecske (Csillag vagy fecske)
Templomgyújtogató (Bujtogató)
Az apokalipszis lovasai a komlói uránbányában (Jönni fog egy lovas)
Disznók tánca (ua.)
Kasza (Sika, kasza)
6 óra 66 perc (0 óra 2 perc)
Kifordult belsők közt (ua.)
Fekete mise Debrecenben (Házibuli Debrecenben)
Vér és bél (ua.)
Hullám tanulmány (ua.)

 

23 KOMMENT

  1. Hááát, én nem tudom már ezek után mennyire kell ezeket komolyan venni, volt itt már minden, mondtak mindent.
    Segget meg ők sem akarnak csinálni a szájukból, nem akarnak Omegásat játszani…..
    Hát, kíváncsian várjuk, de ez a sátánista style nem biztos, hogy a legtutibb….Nem akarom már elhinnni, hogy minden sikeres zenekar titokban sátánista…

  2. Istentelen!:D:D
    Pedig már fejben pezsgőt bontottam a feloszlás okán, de így sem rossz, sőt!
    Jövőre már simán a Brutal Assault fesztivál headliner-státuszában csilloghat a banda, ha megfelelő stylistot talál. Én drukkolok nekik!

  3. szerintem a ’85-ös lemezük egy kalap orrszarvúfos, a gitárszólók mesterségesek és nem érezni az égett hajszagot; emlékszem a magnóm bánatában bekapta a szalagot hiába csitítgatta a nagyi egy portörlővel még a kukások sem vitték el

  4. A blekktresshő’, vagy akár a metálhó’ meg kell ám fizikum, nézd meg pölö a Danziget a jutyúbon, a Kispálék meg olyan gyógyegér punnyadékok, hogy csak na, a fröccsöt alig bírják e’…. Nehéz dóguk’lesz!

  5. kócosch! Kispi corpsepainttel az arcán adta az interjút, és echte olyan volt, mint egy trve norvég panda. semmi gond nem lesz a style-lal, nála a fizikum is adott, a tüdeje pedig olyan sötét, mint a lappföldi éjszaka. lovasi meg majd csak összeszedi magát!