Széles körben elterjedt szokás, de talán nincs annyira benne a köztudatban, hogy a világ vezető politikusai és művészei alteregókat foglalkoztatnak, akik bizonyos helyzetekben helyettesíteni tudják őket. Nincs ezzel máshogy a magyar elit sem, Orbán Viktor miniszterelnök pedig világviszonylatban is kiemelkedik az hasonmáshasználat terén.

Melyikük az igazi Orbán Viktor? Senki sem tudja…

Míg például Nicholas Sarkozy francia elnök mellett jelenleg egyetlen egy alteregó dolgozik (Jean-Philippe), addig Orbán Viktor az elmúlt években összesen hat úgynevezett “elterelő személy”-t foglalkoztatott, ezek közül négy pedig jelenleg is vele dolgozik. A Hírcsárda most megszerezte Orbán alteregóinak teljes listáját!

Orbán Viktor – Magyarország miniszterelnöke

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke

Az elmúlt 20 év magyar történelmének legjelentősebb politikusa idén második miniszterelnöki ciklusát kezdte meg. Orbán sikerének titka egyértelműen az arcfelépítésében rejlik, így látja legalábbis az általunk megkérdezett szakértő. “Viktor fizimiskája egyszerűen univerzális. Vannak arisztokrata vonásai, de akkor sem lepődsz meg, ha egy pajta oldalának dőlve bámul rád tök részegen, fején egy homlokába húzott jambóval…” – nyilatkozta lapunknak Walter Gábor alteregológus, aki szerint ez az univerzális arcfelépítés az oka annak, hogy Orbán Viktor ilyen sok hasonmással  rendelkezik. Egy jó elterelő személy pedig nem csak helyettesíti, hanem tudásával, képességeivel ki is egészíti munkaadóját. A sok alteregó tehát mindenképpen Orbán sikerének egyik záloga. Azt pedig, hogy milyen veszélyekkel járhat egy alkalmatlan hasonmás kiválasztása, jól példázza az MSZP köreiben csak alteregó botrányként emlegetett incidens, amikor Gyurcsány Ferencet Béla nevű hasonmása részegen helyettesítette Balatonöszödön.

Fucsile Antal – Az első Orbán-helyettes

Fucsile Antal

Orbán Viktor legelső hasonmását még a Fidesz fogadta fel a ’90-es évek elején. A párt részéről olyan igények merültek fel az elnök felé, hogy változtassa meg stílusát, hogy komolyabb politikus benyomását keltse, és borotválja le szakállát, amire viszont Orbán egy ideig nem volt hajlandó. A meggyőzés ideje alatt helyettesített őt Fucsile, aki ma már nem tartozik a miniszterelnök fizetett hasonmásai közé, mivel gyorsabban öregedett, mint Viktor. Egyes információk szerint Orbán a mai napig összefut vele néha, hasonmása idő közben ugyanis szakállt növesztett, így a miniszterelnök egy-egy ultiparti közben saját szőrös arcában is gyönyörködhet Fucsile Antal társaságában. A Fideszben egyébként mindig fontos kérdés volt politikusaik stílusa, megjelenése, gondoljunk csak Schmitt Pál köztársasági elnöki kinevezésére, és az a körüli nyilatkozatokra. Továbbá, legalábbis egyes elemzők szerint, jelenleg Kövér Lászlót is egyik alteregója helyettesíti, mivel nem volt hajlandó megnyiratkozni.

Robur Gyula – Bal lábbal is ügyes

Robur Gyula

Orbán Viktor jelenleg leghosszabb ideje szolgálatba lévő alteregója egyetlen speciális szerepkörben, a focipályán helyettesíti a miniszterelnököt. Orbánnak a politika mellett egyre kevesebb ideje maradt a játékra, más vélemények szerint soha nem is tudott játszani igazán. A nem hivatalos álláspont szerint Orbán egy 1995-ben ellene elkövetett mezrángatásos incidens után ábrándult ki teljesen a sportágból, ekkor keresték meg Roburt a feladatra, mert fenn akarták tartani a fociértő fitt politikus látszatát. A korábban a Békéscsabai Előre színeiben játszó labdarúgó kiemelkedő képességű játékos, jól fejel és bal lábbal is ügyes. 1999-ben, egy súlyos figyelmetlenség során már Orbán-alteregóként igazolta le a Real Madrid, csak két hét múlva jutott eszébe a titkosszolgálatnak, hogy talán kérdéseket vethet fel, ha Orbán Viktor egyszerre Magyarország miniszterelnöke, és a világ egyik vezető labdarúgó csapatának középcsatára. A hibát gyorsan orvosolták, Orbán Viktor (vagyis Robur Gyula) egy sérülésre hivatkozva távozott a királyi gárdától. Azóta valódi tudását rejtegetve focizik Felcsúton. Néha benevez egy-egy vándorcirkusz dekázóversenyére, amit mindig megnyer.

Horn Gyula – Az egyetlen, aki átment a Lévai-teszten is

Horn Gyula (csak névrokon)

Orbán Viktornak első miniszterelnöksége kezdetén már égető szüksége volt egy bármilyen helyzetben bevethető hasonmásra. Az akkor szerződtetett Horn Gyula jelenleg is a legfontosabb alteregó a miniszterelnök mellett. Annyira hasonlít Orbánra, hogy még Kövér László sem tudja megkülönböztetni az eredetitől (ezt kihasználva egyébként Orbán Viktor gyakran őt küldi maga helyett Kövérék vacsorameghívásaira). Horn a miniszterelnök legfőbb tanácsadója is egyben, hatalmas a bizalom kettőjük között. A Fidesz belső köreihez tartozó informátorunk szerint a 2010-es választási győzelem után a kampányban kimerült Orbán Viktor rögtön nyaralni indult, és Hornra bízta a kormányzást. Állítólag jelenleg is reikizik és homokvárakat épít Oszaka mellett. Hornról egyébként az hírlik, hogy rendkívül édes szájú, ezért a hasonlóság fenntartása érdekében gyakran Orbánnak is hízókúráznia kell. Ilyenkor a miniszterelnök egy hétig fogyaszt tokaszalonnát magában.

Horváth Péter – Tetoválás nélkül sokra vihette volna

Horváth Péter Krisztofer

Bár nem tartozik a hasonmások belső köréhez, de régóta megbecsült kolléga Orbán mellett Horváth Péter is, akit egy fiatalkori tévedése, a nyaka bal oldalára varratott nonfiguratív tetoválás gátolt meg abban, hogy elnyerje az “univerzális helyettes”-minősítést. Horváthot főleg olyan helyzetekben használják, amikor protokoll szempontból megengedhető a garbó viselése, így főleg oroszországi politikusokkal folytatott megbeszéléseken helyettesíti Orbán Viktort. Ehhez alkalmazkodva kiválóan megtanult oroszul, finnül és üzbégül is, és az idők során rendkívül jó kapcsolatot alakított ki Vladimir Putyinnal, akitől karatézni is megtanult. Lengyel László politológus szerint Horváth valójában a még mindig létező KGB ügynöke. A miskolci származású férfi egyébként kőműves szakmát tanult, és remek zsidó-viccekkel tudja szórakoztatni a miniszterelnököt!

Kotun Dezső – Az eltanácsolt buddhista Orbán

Kotun Dezső

Egykor komoly feladatot töltött be Orbán mellett, de 2001. óta nem tagja a hasonmás teamnek Kotun Dezső. A filozófusból lett helyettesítő főleg protokoll eseményeken pótolta Orbánt, egyik fő feladata volt többek között, hogy a békéscsabai kolbásztöltő versenyeken szerepeljen helyette, hiszen a miniszterelnök úr vallása nem engedi meg a disznóhúsból készült ételek fogyasztását, egyébként is, legnagyobb példaképe, Rudolf Hess példáját követve okkultista vegetáriánus, és csak a horoszkópja alapján összeállított étrenddel hajlandó érintkezni. A Kotunba vetett bizalom először 1999-ben ingott meg, amikor egy rendkívül rossz mézes-szardellás, ráadásul gyulai stílusú kolbászt készített a csabaiaknak, két évvel később pedig már nem is marasztalták, amikor bejelentette, hogy buddhista lett, és többé nem akar halott állatok ledarált húsában és őrölt pirospaprikában dagonyázni.

Zubornyák Attila – A Semjén-ellenes fegyver

Zubornyák Attila

A hasonmások közül a legújabb szerzemény Zubornyák Attila, akit szintén egy speciális feladatra, lényegében Semjén Zsolt ellen béreltek fel. Orbán ugyanis többször panaszkodott arra, hogy a közös tárgyalások alkalmával Semjénnel szemben egyszerűen nem tudja érvényesíteni az akaratát (a Fideszen belül szemmel verésre gyanakszanak). Az új alteregó feladata az lesz, hogy a KDNP-vel folytatott megbeszéléseken helyettesítse Orbán Viktort, és fokozatosan szorítsa vissza Semjén Zsolton.  A férfi tanult boszorkánymester, és a modern pszichológia és a hipnózis területén is jártas. Az egyetlen probléma vele, hogy hangja lényegesen magasabb Orbánénál. Jelenleg a kiképzése folyik, és már nagyon szépen mond olyan egyszerű, de kulcsfontosságú mondatokat, mint a “Baszd meg Zsolti, nem ez volt megbeszélve!”, vagy az “Isten kócos faszába már!”, utóbbival állítólag azonnal meg lehet törni Semjén koncentrációját.

14 KOMMENT

  1. Kotun Dezsős szövegnél totál bebukott a cikk, ugyanis a miniszterelnök úr vallása nem tiltja a disznó hús evést, lévén katolikus, sőt, ő is nagyon ügyesen vág disznót, amit nem csak felesége szakácskönyvében láthatunk, hanem személyesen is lehet tapasztalni… ahogy itt megbukott a cikk, gondolom úgy egyéb pontokon is…. kamuposzt, nem kicsit, de szórakoztató:DDD

  2. na most ha jobban megnézem, minden második képen picit mosolygósabb a mi vikink, hát azok neki az alteregói, akiken nincs akkora felelősség mint a mi vikinken hát azok könnyen mosolyognak, nem nyomja egy ország gondja a mosolyt le a képükről…..

  3. Én is abban reménykedem, hogy Anka megszólalása volt a tökéletes bűntény, az igazán vájt szeműeknek komponált irónia maga. Valóban jó lenne hinni az emberiségben, de sajnos sokszor rájöttem már, hogy emberiség nem létezik, azt csak Isten találta ki, hogy ne érezze magát annyira elveszettnek, magányosnak, és magyarázatot találjon arra, honnan fakad a világ ostobasága.

  4. Anka: nem mondod, h kamu? A rohadt életbe, a fityesz már megint rászedett minket! A sajtó félrevezetéséért az összes viktort meg kellene botozni!!!

    Egyébként én úgy tudom, h már fejlesztenek egy szert, amit kisgyerekek az oltással kapnak, h mikor felnőnek majd kifejlett OV-k legyenek…